iklan. Jangan klik hahaha...

Wednesday, 29 February 2012

Geram



Geram, dah lama aku cuba selesaikan kekusutan ini. Semakin lama semakin kusut, aku jadi buntu. Dah bermacam cara aku buat. Hampir 4 bulan rasanya. Hati aku jadi sakit. Dan akhirnya sebagai jalan mudah tanpa aku berfikir panjang, aku....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







Susah-susah ni je jawabnya hahahahaha...

11 Useful Facebook Shortcut

Buka komputer meja atau komputer riba tak sah kalau tak buka Facebook, sini ada 11 atau lebih shortcut  Facebook yang menjimatkan masa kita semasa berFacebook. Menjimatkan? rasanya berFacebook membuang masa ada laa.. hahaha... selamat mencuba :)



Shortcut ni untuk Browser Google Chrome





Yang bawah ni, untuk yang guna Browser Firefox.





Dan untuk pengguna Internet Explorer



Tuesday, 28 February 2012

Feel Better :)

Hari ni hari ke-3 aku pakai kacamata hitam kat tempat kerja. Ada kawan-kawan perempuan kata
 "wow..!! macam pilot." Ada yang berpaling dua tiga kali, Tak cam hahaha. Sebenarnya...






Sudah beberapa hari aku sakit mata, semalam ambil MC dapatlah berehat 3 hari berterusan kat rumah. Nak buka laptop pun mata berair-air dan tak selesa. Sakit ni, kekadang dapat buat kita berfikir akan nikmat Allah yang diberi pinjam untuk kita.

Sakit mata yang sedikit sahaja aku dah rasa tak sedap, buat itu tak kena dan buat ini tak kena. Mata tu organ dan pancaindera yang teramat penting. Nak ngorat awek pun pakai mata hehehe... hari ni bengkaknya dah beransur kurang. Tapi tak boleh mengadap skrin komputer lama-lama. Skrin anset pun terpaksa dikurangkan kecerahannya.

Bagaimana kalau anugerah ini diambil selama-lamanya? bila fikir begitu baru kita tahu untuk bersyukur. Bersyukur susah untuk dibuat dan dihayati kebanyakan kita, andai kata kesusahan belum dirasa. Secara peribadi aku cukup menyampah dengan orang yang kerja makan gaji, dengan gaji lebih RM2000 sebulan tapi banyak komplen.

Ada lagi komplen itu dan ini, ada lagi yang tak cukup, ada lagi yang tak kena. Kau tak reti bersyukur ke apa? kau tak sedar diluar sana masih banyak orang yang inginkan pekerjaan bergaji ribu-riban macam kau. Andai kata ditakdirkan kau diturunkan darjat, bergaji RM600 sebulan, baru masa tu kau rasa nak bersyukur kan? Macam mata aku, bila sakit. Baru rasa besarnya Anugerah tu dan bernilainya mata tu.

Bersyukurlah dengan apa yang ada, jika tidak suka dengan kerja sekarang. Berhenti saja. Cari kerja yang gaji murah tapi hati kau happy? Gaji RM600 tapi kau happy. Nak? kalau aku, aku nak. Kalau gaji tu cukup untuk makan, bayar rumah, sara isteri kalau dah kahwin, kereta, duit minyak dan bayar bil-bil lain. Orang yang tak reti nak happy ni adalah orang yang tak reti bersyukur. Bersyukur dengan setiap rezeki dan kurniaan dari Allah.

Minta jauh aku dijodohkan dengan orang yang tidak reti bersyukur macam ini. Nanti bila kahwin bermacam-macam komplen keluar. Buka mata dah dengar komplen, nak makan komplen, nak mandi komplen. Sampai nak tidur pun komplen.. Damnnnn..

Pentingnya Zuhud dalam kehidupan kita, rasa bersyukur dengan apa yang ada. Ada rasa zuhud dalam diri tak semestinya kita kena hidup dalam kemiskinan sentiasa, pakai anset Nokia yang ada lampu je, pakai kereta second hand je, dok dalam pondok buruk rumah kayu yang hampir nak runtuh. Kalau zuhud yang sebegitu, sampai bila Melayu Islam nak maju. Tapi kalau tak mampu, pakai je apa yang ada dan bersyukur.

Kalau dizaman Nabi dahulu, para sahabat hanya ada 2 helai baju sahaja. Sehelai dipakai, sehelai standby bila yang dipakai perlu dibasuh. Walau mampu untuk memiliki lebih dari itu, itu zuhud cara sahabat nabi. Tapi kita  nak ikut cara itu, memang susah. Dua helai baju - nak ke kelas, nak pergi kerja. Nak keluar makan, tengok wayang. Tapi kalau dah bergaji RM2000 lebih, kita dah mampu untuk berzuhud dengan mensyukuri rezeki yang dikurniakan. Zuhud dengan keadaan tempat kerja.

Bila dah ada rasa syukur yang tebal dalam diri, InsyaAllah tiada lagi rasa tak puas hati, mengeluh, komplen itu dan ini. Moga kita sentiasa bersyukur, bersyukur tu ingat Allah, moga kita sentiasa ingat Allah walau tengah sihat, mahupun sakit, di zaman muda sampai ke tua, di tengah senang dan juga susah, di masa lapang dan juga sibuk dan ketika hidup sebelum ajal tiba.
.
.

Monday, 27 February 2012

Minimalis - Less Is More

Pernah dengar perkataan Minimalis? tak? google sekarang huhuhuh... Pentingnya jika blog anda ni tidak berat. Blog pun ada beratnya. Dan ada website untuk menimbang beratnya. Lagi berat blog anda, lagi susah dan lambat orang nak buka nak baca blog anda.

Tak ramai antara kita yang berkemampuan menggunakan capaian internet yang laju. Ramai yang pakai broadband, itu pun ambil yang paling murah. Dan kalau blog anda berat, anda membazirkan bandwidth pembaca blog anda. Tanpa pembaca siapalah kita, kalau tak nak orang baca, tulis kat notepad baca sorang-sorang. Banyak blog, nak muncul heading tajuk blog dia pun, dah memakan masa. 
Kalau boleh ditubuhkan Kelab Anda Meringankan Blog Ini Nescaya Good! atau ringkasnya KAMBING.

Tujuan KAMBING ditubuhkan nanti, supaya semua ahli atau follower meringankan blog masing-masing. Senang dan mudah, buka... tak perlu tunggu lama untuk baca. Rupa paras tak penting yang penting, isi dalam. Ni siap ada lagu lagi kat blog. Semua orang ingin blog cantik dan menawan kalbu. Contoh blog femes yang ringan ialah blog Si Hamka KeretaMayat. Blog aku pun ringan juga, jangan dikutuk - blog aku baru berusia bawah 6 bulan. Senang tak, masa nak buka blog aku berbanding blog orang lain? soalan ini untuk yang guna internet capaian rendah. Yang pakai internet laju boleh berlagaklah.

Seeloknya segala benda yang tidak memberi 'kredit' kearah kemasyuran blog anda baik dibuang je. Melainkan kalau tak ada benda tu, pengunjung tak ramai datang. Semacam benda tu macam tangkal azimat.

Gambar yang di upload juga biarlah resolusi yang rendah je, asalkan sampai maksudnya. Jelas dan terang. 500kb - 1mb untuk satu gambar, itu sangatlah tidak begitu praktikal. Melainkan blog anda, sebuah blog fotografi yang memerlukan gambar beresolusi tinggi untuk tatapan pembaca dan pembaca dapat kopi pasta juga.


Pemilihan tema blog juga berperanan buat blog kita jadi berat. Ada satu blog yang aku suka singgah jadi silent reader. Blog kopi pasta macam aku juga. Ada benda menarik satu dunia, aku dah habis baca artikel blog dia belum siap loading lagi. Dapat baca sebab huruf keluar dulu sebelum eksesori yang lain keluar.

Sebab aku pun pembaca macam pembaca diluar sana yang pakai broadband yang pakej paling murah juga. Its really frustrating when slow internet connection face to face with heavy blog. Jom join KAMBING untuk blogger baru, kita lawan blogger lama dari segi mutu persembahan dan keringanan blog hahaha....

Minamalis - Less Is More, agree?

Sunday, 26 February 2012

Kartini





"jika kau menjadi aku, aku yakin kau akan mengerti"





.
.
.
.
.

50 Cara Nak Senam Otak

Otak pun perlu bersenam untuk menajamkan dan menyihatkannya. Orang kata otak cerdas badan cergas. Sini 50 tip aku kopi pasta dari blog Mat Salleh, kopi pasta bulat-bulat. Yang mana melanggar Sunah dan Hukum Islam sila jangan diikut huhuhu...





1) Meditate — Meditation has been known to increase IQ, relieve stress, and promotes higher levels of brain functioning. Meditation also activates the “prefrontal cortex” of the brain, an area responsible for advanced thinking ability and performance.


2) Draw A Picture — Drawing stimulates the right-hemisphere of the brain and inspires creativity. Get out the colored pencils and begin drawing your way to a powerful brain.

3) Exercise — Long-term exercise has been proven to increase brain power and even create new neurons in the brain. Go out and get a natural high off of your own brain chemistry through exercise!

4) Brainwave Entrainment — Brainwave entrainment is a safe, innovative way to stimulate and shape the brain and it’s functioning. You can literally build up more control over your life and harness your brain’s potential!

5) Avoid Junk Food – Junk food has been proven to decrease energy in the body and promotes “brain fog.” Cut some junk food from your diet, and reap the benefits of a more calm, focused brain chemistry.

6) Deep Breathing — Deep breathing actually increases oxygen levels and blood-flow to the brain. 10-15 minutes of daily deep breathing can make a huge difference in the quality of your life and brain’s functioning potential.

7) Learn A New Language — Learning adds more structure to the brain and improves the brain’s speech centers. Hablas espanol? It may be time for you to take a class or program to supplement your job-skills and brain power!

8) Take Fish Oil — Fish oil supplements are literally like membrane material for the brain. The 2 primary components of EPA and DHA each act to strengthen both the emotional center of the brain and boost focus. There is an increase in overall brain activity after taking fish oil for awhile.

9) Laugh It Up — Laughter causes a natural release of the brain’s endorphins — chemicals that drown out pain and increase overall wellbeing. Laughter is a well known, natural stress reducer. Watch a comedy, crack a joke, and increase those endorphin levels!

10) Engage In Debate — A good, healthy debate strengthens the brain’s ability to think quickly and apply intelligence to verbal situations. Work to build up your brain power by engaging in plenty of healthy debate. Just ask someone who they are voting for in the presidential election and you’ll definitely provoke a debate!

11) Take A Multivitamin — Vitamins are great for the brain, and if it does not get enough of a certain vitamin through daily diet, consider a multivitamin. Multivitamins help facilitate the functioning of a healthy body and enriched brain. Start popping a vitamin each morning for awhile and chances are good that you’ll notice a difference!


12) Drink Red Wine — Alcohol in moderation has been proven to be good for the brain. Why? It is rich in antioxidants — chemicals that actually protect the brain! One glass daily for women and two for men is generally considered a healthy amount.  minum teh je, ada anti-oksida juga, kalau minum juga. Neraka jawabnya hahaha...

13) Eat Healthy — You know what ‘healthy’ is, so why not eat healthy and improve your brain? The brain requires a certain amount of energy to reach it’s maximum level of functioning. Eating chocolate cake and chips instead of fish and legumes, well maybe that’s why you cannot think clearly.

14) Change Your Environment — To keep your brain properly stimulated, it is important to keep changing your environment. Drive a new route to work, eat at a new restaurant on Friday night. Changing the environment helps change the brain!

15) Set Goals — Setting goals activates areas of the brain associated with positive thinking and action. Setting goals is great for achieving success and prosperity in life and boosting your brain.

16) Listen To Music — Studies have proven that listening to music strengthens the right-hemisphere of the brain and literally changes the structure. Those same studies have found that people who listen to music are generally smarter and have more emotional intelligence than those who don’t.

17) Be Empathetic — Being empathetic and trying to understand the emotions of others is a skill that your brain can learn. Being empathetic is definitely a powerful trait to have and allows your brain to relate to the emotions of others.

18) Avoid Stress — A little bit of stress will never hurt anybody. Too much stress actually causes detrimental increases in the hormone “cortisol” which in high levels, kills brain cells and suppresses brain functioning.

19) Think Positive — If you are currently very good at thinking positively, chances are good that you already have a more powerful brain than those “Negative Nellies.” Take 10 minutes daily to think more positive and start noticing an improvement in thinking abilities and problem solving skills.

20) Brainstorm — A good brainstorming session to think of new, stimulating ideas is a great way to boost your brains ability to think creatively. Brainstorming is actually a different way of thinking that will equip your brain with a quick creative boost.

21) Write An Article — Writing is linked to an improved memory and expression of thoughts. When you write, you are strengthening your brain’s natural ability to convey thoughts and feelings. Writing is a great way to exercise your ability to analyze and build a thought process with critical thinking. Journals, diaries, blog entries, and writing stories are phenomenal ways to fulfill your brain.

22) Visualize — Visualization has been associated with focus at a deeper level. Many successful athletes that are able to play “in the zone” actually visualize their game at a deeper level. Visualization has been linked to lowered stress, increased creativity, and peak mind-body performance.

23) Get Some Sleep — Be sure to always fulfill your brain’s need for sleep. Sleep clears out mental clutter and unimportant thoughts. Getting a good night’s sleep can also be the difference between a sharp memory and feeling forgetful. Everyone has different sleep requirements, be sure to fulfill yours! If you don’t get enough sleep — you may want to take a nap…

24) Do Self-Hypnosis — The power of hypnotic suggestion is definitely real. You can change aspects of your thought process and learn to shift your focus by taking the time to do some self-hypnosis. Hypnosis research shows that by practicing hypnosis, an individual experiences lowered stress, increased pain tolerance, and clear thinking. Try it out for yourself if you haven’t already!

25) Do Crossword Puzzles — Crossword puzzles bring out your brain’s ability to critically think and recall past memories. The challenge of completing crossword puzzles is definitely mentally invigorating and stimulating. If you enjoy reading the newspaper, be sure to check out the daily crossword puzzles section and build up that brain power!

26) Eat Nuts — Brazil and South American University students swear by eating nuts before taking exams. They notice that eating them is correlated with an increase in test scores. New studies are beginning to prove nuts effectiveness at increasing brain power. If you do not eat a lot of nuts, try it sometime and reap the brain related benefits!

27) Read Books — Reading books teaches your brain to adapt to absorb large amounts of information in shorter periods of time. Books challenge your thinking abilities and memorization skills, as well as boost vocabulary and critical thinking skills. Not only do you learn something from reading a book, but your brain power increases as you build up the book load.

28) Listen To Classical Tunes — Listening to classical music activates the left hemisphere of the brain, which is why classical music usually helps students do better in mathematics and writing. If you haven’t yet tried listening to some Mozart, consider it! Mozart has been linked to an 80 % increase in spatial intelligence scores!

29) Play “Brain Age” — New games like “Brain Age” for the nintendo DS and Big-Brain Academy help promote quick thinking and essential brain skills. These games work wonderful for improving thinking speed and natural problem solving skills. I’ve had a chance to play these games before and I can personally vouch for their effectiveness!

30) Take A Nap – Taking a nap has been proven through research to significantly improve task-performance and thinking abilities. If you are feeling tired throughout the day and have time to take a quick nap, it is recommended. Naps are a wonderful refresher and quick little mental booster.

31) Turn Off The T.V. – Watching T.V. may not be the only reason which rotting begins in the brain, but it is a key ingredient to the rotting process. A little T.V. will never hurt anybody, but it does definitely change brain functioning. The act of watching T.V. slows brainwaves and causes a decline in brain fitness.

32) Paint A Picture — Being able to visualize where you want paint to go on paper sparks pure creativity from within. Painting is an exercise that gets the right-brain fully functioning and improves your creative side. If you haven’t tried painting a picture, give it a shot and notice that you’re likely to feel and be more creative.

33) Start Crying — Don’t be afraid to cry when the time is right! Crying actually heals emotions and promotes healthy circulation within the brain. Those who are able to cry are actually cleansing the inside of their brain, which is another very healthy way to increase brain power.

34) Eat Less — Eating too much food has the effect of decreasing blood-flow to the brain and increasing blood-flow to the digestive system. Therefore, if you are able to cut-back on the total amount of food you consume, you will have enhanced brain functioning. In several lab studies, rats on a calorie-restricted diet had increased blood flow to their brains.

35) Eat Breakfast — When kids who hadn’t eating breakfast for awhile, began to eat breakfast, their math grades went up an entire letter grade (on average). Breakfast is probably the most important meal of the day — it provides your body with fuel for the rest of the day. If you don’t have time to eat an entire breakfast in the morning, at least have some sort of snack… It could give your brain a powerful edge!

36) Go For A Walk — Exercise deifnitely benefits the brain, and walking is a great form of exercise that is easy and very effective for boosting brainpower. Walking puts your mind in a relaxed state of clear thought and brain function. Walking gives your brain a chance to wander and free itself from any troubling thoughts.

37) Mimic Others — Being able to mimic other’s actions and talk activates several areas of the brain that are usually inactive. Mimicing others, if done in a fun, playful manner, can improve your brain power and the brain’s natural ability to adapt quickly when faced with new situations.

38) Solve Puzzles — Solving puzzles is a great way to stimulate your brains ability to critically think and process information. Puzzles are thought provoking, challenging, and a fun activity. The great thing about puzzles is that they require activity in the left-hemisphere of the brain to work with, and transfer information to, the right hemisphere’s visual center of the brain. Want a more integrated brain? Solve a puzzle!

39) Do Neurofeedback — Neurofeedback is a great way to learn to consciously control your brain wave patterns. Neurofeedback builds brain structure and helps promote flexibility within a brain’s neural network. Though neurofeedback is somewhat costly, if you’ve got enough money — it may very well be the best investment you can make for your brain!

40) Cut Alcohol Consumption — Alcohol in moderation isn’t terrible for the brain, too much alcohol is damaging to brain health and function. If you want to boost brain power, cutting alcohol is a great way to do it. Alcohol can cause memory problems and encourage “foggy,” disorganized thinking.

41) Live A Drug-Free Lifestyle — Everyone knows that drugs are bad for them. Drugs do not foster creativity, they kill creativity and deplete brain cells. Depending on the drug, effects can range from brain bleeding, to cell loss, to impairments in neural growth. Live drug free and keep your brain more powerful!

42) Drink Fruit Juice — Drinking fruit juice revitalizes the brain and provides cells with a refreshing jolt of nutrients. Great juices to drink include: grape juice, orange juice, cranberry juice, and apple juice. Most juices provide your brain with vital nutrients which in turn, provide you with more mental energy and focus.

43) Be Self-Aware — When you learn to let go of ego-driven and emotional aspects of life, rational thinking kicks in. Rational thinking will allow you to become self-aware, which in turn allows you to make better future decisions to achieve optimal brain health. Activities like meditation, self-hypnosis, and introspection allow us to increase our self-awareness.

44) Take Gingko Biloba — Gingko Biloba has been scientifically researched and documented to significantly increase blood-flow to the brain. Gingko Biloba is a farily inexpensive way to pump up your brain’s blood-flow. Increased bloodflow to the brain is correlated with an increase in focus and problem solving. Try some Gingko Biloba and allow your brain to reap the benefits!

45) Have Sex — Having sex is a great way to naturally release vital hormones in the brain. When involved in a loving relationship, having sex improves social connection as well as emotional intelligence. Sex is connecting, stress-relieving, and a great way to give your brain a boost. Chances are that sex will also improve your confidence and ability to think positively!

46) Drink Caffeine — Research shows that students that drink coffee before exams, have higher scores. Why? Caffeine seems to stimulate activity in the brain, speed up thinking, and improve focus. Too much caffeine is never good as it can cause stress or trigger anger. A little bit, however, may be the ticket to an “A” on your test. Drink some and find out how it affects your focus and thinking abilities!

47) Sniff Some Basil — I personally haven’t tried this method, but there seem to be many claims testifying for Basil’s effectiveness at improving overall brain function. Either way, certain fragrances actually change brain functioning. Taking a whiff of peppermint speeds up brain functioning, while other fragrances actually slow things down! Since scent is the strongest thing tied to memory, some good fragrances can definitely help out brain functioning.

48) Stay In School — If you are in school, chances are good that you will boost your brain power more than the average dropout! Keeping up with school work, means giving your brain a good workout in areas of self-discipline, learning, and mental processing. Stay in school, or do something to always be learning something new!

49) Ask Questions — Asking questions is a phenomenal way to keep your brain in shape. Get in the habit of questioning others and their thoughts. Questions can provoke new thoughts and ideas and asking them is a great way to build up brain power!

50) Re-Read This List – Want to boost your brain power? Start by re-reading this list and highlighting several methods that you can apply to your life. As a matter of fact, print this list out and staple it up someplace that you will view everyday. That way, when walking past the list, you can take a glance and randomly choose an activity to boost your brain power!

.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi mengikut ilmuan Islam membaca Al-Quran setiap hari. Dapat menajamkan otak, dan mengelakkan penyakit nyanyuk dan cepat lupa juga. Tak payah nak buat yang 50 diatas.

P:S : jika IQ anda tinggi tapi EQ anda rendah, anda akan menyakitkan hati orang. EQ ialah kebijaksanaan emosi, IQ tinggi belajar sampai Universiti tapi EQ tahap rendah.... ke laut juga kamu.



Yes or No


Bukan Malas Tapi...

Aku bukan malas membaca, tapi bila aku cuba membaca buku, aku akan tertidur atau huruf-huruf yang aku baca tu jatuh berguguran satu persatu. Seperti gambar dibawah..
.
.
.
.

Saturday, 25 February 2012

Cerita Lucah Semut

Aku kopi pasta lagi tanpa memberi kredit hahaha....

AMARAN :
Entry ni sedikit ada kelucahan melampau-lampau bagi yang tak biasa dengan kelucahan dan bagi yang sentiasa membaca kisah-kisah perjuangan nabi dan para sahabat, entry ni boleh diberi gred F - gagal sama sekali hahaha...




Kisah bermula beribu-ribu tahun yang lampau, sebelum wujud teknologi-teknologi canggih dimuka bumi. Dikisahkan ada dua kumpulan kaum yang bertelagah, satu kaum Pakatan Semut dan satu lagi kaum Barisan Semut. Ada pun, kedua-dua kaum semut ini adalah berasal dari susur galur yang sama, namun pertelagahan tetap tidak boleh dielakkan. Sehingga pemerhati ada menyatakan hal ini akan menyebabkan kaum pendatang yang sudah jadi sebahagian kedua kaum semut itu, suka akan melihat pertelagahan ini. Itu menurut pemerhati, betul atau tidak pula diusul periksa.

Arakian, sekian lama pertelagahan berlaku. Maka tibalah hari Pemilihan Raja Unik yang ke-13 atau pendeknya PRU13. Menjelang Pemilihan Raja Unik atau PRU13 itu. Berbagai-bagai cara dan kaedah dilakukan oleh kedua kaum yang bertelagah tadi. Kata mengata, fitnah melata diatas muka bumi. Masing-masing ingin memenangi hati kaum masing-masing.

Maka PRU13 menjelang jua, semua kaum keluar dari sarang masing-masing. Hari untuk memilih Raja Unik tiba jua. Pertelagahan kaum Pakatan Semut dan Barisan Semut tiba dipenghujung. Dari pagi sampai ke petang kedua-dua kaum semacam  tidak pernah habis mengerumuni tempat pemilihan masing-masing.

Hari pemilihan tamat, kedua kaum sudah selamat mengundi. Menjelang malam, pengiraan undi bermula. Kedua raja berdebar menanti siapakah yang bakal ditabalkan menjadi Raja Unik nanti. Adat bertanding ada menang dan ada yang yang kalah. Setelah selesai Pemilihan Raja Unik ke-13 itu maka pemenangnya diketahui jua.

Pemilihan Raja Unik itu memihak kepada Barisan Semut. Maka, bermuram durjalah kaum Pakatan Semut. Tidak tertahan akan malunya kaum Pakatan Semut itu. Maka,kaum Pakatan Semut yang terdiri dari Semut Merah, Semut Gatal, Semut Hitam, Semut Api dan bermacam jenis semut lagi berpakat untuk keluar dari sarang semut yang makin hari makin teguh dan membesar semacam besut anai-anai lagaknya.

Keesokan hari selepas berita kekalahan tersebut diketahui, memanggil Raja akan Memanda Menterinya lalu berkata "Beta rasa baik kita keluar dari sarang ini, kita buat sarang lain, sarang ini bukan untuk kita lagi" Memanda Menteri dengan sedih menjawab "molek benar Tuanku, patik fikir macam itu juga". setelah berpakat semua menteri. Maka dipanggil kaum semut semua lalu diumumkan. "semut-semut semua, kita akan keluar dari sarang ini, keluar mencari sarang lain".

Mendengar hal itu ada yang gembira dan ada yang sedih, gembira kerana sudah tiada hati lagi disarang lama ini. Sedih kerana lahir dan membesar disarang ni. Tidak lama selepas pengumuman tergempar itu. Maka bersiap-siaplah semua semut-semut Pakatan Semut tadi.

Berjalan-berjalan hampir beberapa minggu, semua semut sudah letih kerana tidak cukup makanan lantaran bekalan yang dibawa hampir habis. Didalam kelesuan dan keletihan itu, tiba-tiba menjerit seekor semut. "aku nampak tiang! aku nampak tiang! aku nampak tiang
!" ada pun apa yang diperkatakan oleh semut itu tadi ialah tidak lain dan tidak bukan dia telah ternampak satu tiang rumah kaum manusia.

Kaum semut sedar, rumah manusia banyak terdapat makanan. Kaum semut gembira dan teruja sekali, ini lebih baik dari sarang yang ditinggalkan dulu. Atas titah Raja mereka, tiang itu dipanjat dengan bersemangat sekali. Tidak sampai sepurnama atau sebatang rokok sekali pun, mereka sudah sampai ke bumbung rumah. Lalu terus ke siling dan merayap-rayap disitu mencari tempat yang elok untuk dibuat sarang.

Dijadikan cerita, dibawah, dilantai diruang tamu rumah itu. Seorang isteri sedang tidur dengan nyenyaknya sampai terselak kain yang dipakai. Tidurnya juga, tidur dengan keadaan tidak sopan, terlentang dan terkangkang. Tidurnya menunggu suami yang sepurnama ke luar negeri mencari nafkah hidup. Penat menunggu, dia tertidur.

Lantaran keletihan dan penat berjalan dan sedikit teruja, kaum semut itu yang berjalan disiling rumah, kurang mencengkam kakinya. Lalu, sedetik angin yang kuat menghembus kearah kaum-kaum semut tadi. Mereka terjatuh dan melayang-layang terus tepat kearah kelangkang si isteri yang tidur tadi.

Ada semut-semut yang menjerit-jerit histeria, kerana terjatuh dari tempat tinggi dan sekarang tidak tahu dimana mereka berada. Melihat akan perihal itu Raja memanggil Memanda menterinya " Wahai, Memanda Menteriku, akan pengalaman kau yang banyak sekali mengembara. Dimanakah kita berada?" Maka dijawab Memanda Menteri itu tanpa ada keraguan sedikit pun " ada pun pada firasat patik Tuanku, kita berada didalam sebuah hutan yang tak pernah seumur hidup patik tengok tuanku, pokok-pokok kering hampir mati tapi seperti subur"

Pening Raja Pakatan Semut itu memikir akan jawapan Memanda Menterinya, baru sebentar tadi mereka berada disiling sekarang sekelip mata berada didalam hutan yang pokok-pokoknya hitam dan bengkok-bengkok dan tidak lurus. Tidak lama, satu pasukan istimewa dibentuk untuk mencari jalan keluar atau yang elok dibuat sarang. Maka kaum semut ini meneruskan lagi perjalanan dengan dikepalai oleh pasukan istimewa tadi.

Tidak berapa lama kemudian, pasukan istimewa telah terjumpa sebuah gua yang agak cantik bentuknya, terus dikhabarkan kepada Raja. "Tuanku, patik rasa telah menjumpai gua yang cantik bentuknya, patik rasa gua inilah yang diceritakan oleh moyang-moyang kita dulu. Yang mana, orang yang belum kahwin dilarang memasukinya, hanya yang sudah berkahwin sahaja". Raja berfikir, elok kiranya gua itu dijadikan sarang untuk kaumnya, mitos orang tua itu mungkin tidak benar. Mana mungkin orang belum kahwin tidak dibenarkan masuk, kalau benar tidak boleh masuk maka tiada buang bayi berlaku sewenang-wenangnya.

Diperintahkan pasukan istimewa meninjau kedalam gua itu, dengan semangat kental dan rasa ingin tahu bercampur sedikit gentar mereka menuju ke mulut gua tersebut. "Tuanku, elok kiranya tuanku tidak memasuki gua ini, buruk padahnya jika sesuatu berlaku, biar patik periksa".

Mulut gua itu terlalu sempit, tapi muat untuk kaum semut memasukinya, didalamnya agak gelap, sedikit berbau pelik dan lembap. Pasukan itu, terus meninjau lagi dalam dan dalam.

Lain ceritanya diluar hutan itu, sang suami sudah balik dan melihat si isteri tidur dalam keadaan begitu lalu....

Didalam gua itu gempar, semut yang terakhir menjerit dan memberi amaran kepada semut yang didalam "awas aku melihat kepala seekor naga cuba memasuki gua ini. Cari tempat berlindung" Maka bertempiaran semut-semut mencari tempat perlindungan, ada juga yang berpura-pura mati. Dan ada juga yang betul-betul mati lantaran terkejut melihat naga yang ganas itu, tidak bermata dan hanya mempunyai satu mulut sahaja.

Naga ganas itu, keluar masuk, keluar masuk,keluar masuk seperti mencari sesuatu dan seperti marah ada orang mengacau sarangnya. Semut-semut itu seakan lega melihat naga itu seperti buta kerana tidak bermata. Tapi takut juga semut itu, kalau-kalau naga itu menyembur api, pasti terbakar mereka didalam. Dalam hati berharap naga itu tidak menyembur api seperti cerita nenek moyang dulu.

Beberapa ketika, naga itu kelihatan garang semacam. Menghentak dengan lebih keras dan keluar masuk dengan laju. Semut-semut yang didalam ketakutan itu, makin bertambah takut. Akhirnya, naga itu semacam ingin menyembur sesuatu, hanya mati fikir didalam hati semut-semut tadi. Naga itu menyembur jua, tapi yang pelik naga itu menyembur air yang agak  banyak. Ada yang hampir lemas dengan semburan air itu. Setelah menyembur air itu, naga itu keluar langsung tidak kembali.

Melihat akan hal itu, semut-semut tadi memberanikan diri untuk keluar. Yakin tiada lagi naga ganas tadi. Mereka laju meluru keluar. Lalu mendapatkan Raja mereka. Segala peristiwa yang berlaku tadi diceritakan semua, perihal keadaan gua dan perihal naga yang ganas menyembur air tadi. Raja gerun mendengar akan perkhabaran itu.

Maka benarlah, orang yang belum kahwin dilarang memasuki gua itu seperti larangan moyang mereka. Gua itu punca kaum manusia banyak dicampakkan ke neraka,lantaran belum kahwin tapi berani memasuki gua itu. Bertindak dari peristiwa itu, Raja dan pengikut sebulat suara untuk meninggalkan daerah yang pelik itu. Cuba mencari sarang lain atau pun kembali ke sarang lama dan mencuba pula pada Pemilihan Raja Unik yang ke14, mana tahu ada nasib. Boleh menawan PutarJaya.
.
.

P/s : Pengajaran- 
       Tidur hendaklah menutup aurat, takut-takut semut.....
       Politik itu kotor jika ditangan Politician yang kotor.
       Naga itu bukan naga seperti yang difikir oleh Kaum Semut, selidik dulu segala berita yang kita dapat.

Blog Haram

Ada ke blog Haram, Takde kot rasanya Babi dan Hanjing je haram. Tapi ada satu blog yang aku sendiri mengharamkan jejak kesana. Sebab tuan punya blog tak mengizinkan aku pergi ke blog dia, lanjutan komen aku yang menyakitkan hatinya.

Mungkin salah aku komen blog orang tak hormat tuan punya blog, tapi kalau benda tak berapa nak betul. Kita tahu benda tu tak betul, tak salah tinggalkan komen. Tapi tengok cara komen jugalah, kalau tak kena cara boleh  menyinga tuan punya blog tu.

Tuan punya blog tu, kena tahan la,ragam audien yang membaca dan mengomen, alang-alang buat blog kena terimalah  asam garam berbloging. Kalau tak tahan, tulis kat notepad atau wordpad baca je sorang-sorang hahaha.. Setakat ni, follower aku baru lapan orang. Terima Kasih yang sudi follow blog aku ni :)

Kepada tuan punya blog yang mengharamkan aku ke blog beliau, anda pun ada jejak kat blog aku hehehe.. nama blog ada naik kat

Nuffnangers who recently read your blog

 

The art of talking is silent.

 

Dari Abu Hurairah radhiyallahu anhu, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam telah bersabda : “Barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia berkata baik atau diam, barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tetangga dan barang siapa yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, maka hendaklah ia memuliakan tamunya”.
[Bukhari no. 6018, Muslim no. 47]


Makanya, lebih baik aku diam sahaja sebagaimana sabda Rasul junjungan kita.

 

Friday, 24 February 2012

Open

Open My Blog, u can't read it all at your dashboard, its a picture have a font on it.. :)





5 Kawan Yang Baik Dan Tak Baik

Aku kopi pasta dari Fesbuka (Facebook) tanpa meletakkan kredit pada orang itu hahahaha....




Tak pernah lagi dapat kawan yang bodoh, tapi pernah dapat kawan yang 'cerdik' yang kata diri kita bodoh. Semua orang bodoh selagi tak tahu sesuatu perkara. Kita bodoh pasal enjin jet, sebab tak tahu camne dia berfungsi dan kalau tahu sekalipun camne dia berfungsi, belum tentu kita boleh buat. Makanya kita bodoh dalam hal itu. Tapi,jangan sesekali mengata orang bodoh yee.. kau pun bukan cerdik sangat hahahaha....

Thursday, 23 February 2012

Bangga Sekejap.

Ini berita yang aku kopi pasta dari kosmo hari ni 23.2.2012. Sebenarnya secara tak langsung aku juga pernah terlibat dengan berita kat Kosmo ni. Cuma tak ada gambar dan hasil kerja aku dulu je. Kat bawah aku pasta apa yang aku buat untuk Program ni. Klik sini untuk berita penuh Kosmo


USM buat penyelidikan berkaitan haji di Mekah


OMAR (kiri) semasa bertemu dengan Datuk Bandar Mekah, Dr. Osama Fadhul Al Bar di pejabatnya di Mekah baru-baru ini.


GEORGE TOWN - Universiti Sains Malaysia (USM) bersedia memainkan peranan lebih aktif dalam penyelidikan berkaitan ibadah haji serta bekerjasama dengan beberapa universiti di Arab Saudi.
Naib Canselornya, Prof. Datuk Omar Osman berkata, penyelidikan tersebut membabitkan aspek pengurusan sisa-sisa pejal, perubatan, kesihatan dan sistem pengawasan jemaah.
Bagi tujuan itu, pihaknya akan menggembleng kepakaran yang ada bagi faedah kepada umat Islam.
Menurut Omar, penyelidikan ibadah haji telah dilakukan USM sejak lima tahun lalu untuk kebajikan umat Islam seluruh dunia dengan kerjasama Universiti Umm Al-Qura dan Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
"Jalinan hubungan dengan institusi pengajian tinggi (IPT) di Arab Saudi merupakan kedua tertinggi bagi USM selepas IPT di Jepun," ujarnya dalam satu kenyataan dari Mekah kelmarin.
Beliau berkata demikian semasa bertemu Datuk Bandar Mekah, Dr. Osama Fadhul Al Bar dalam lawatan kerja ke negara itu baru-baru ini.



Aku ditugas mendesign banner dan banting je dulu hehehe.. tapi adalah juga yang aku buat untuk ibadah haji ni :) ini banting dan banner yang aku buat. Masa ni, awal-awal program penyelidikan berkaitan ibadah haji USM dengan Universiti-Universiti Arab Saudi. Sekarang dah hampir lima tahun, masih lagi berlangsung dengan jayanya.




Saya Sayang Awak



"kenapa awak ajak saya lepak kat tasik ni?"
"Saje, nak pujuk awak. Awak merajuk ke?"
"kenapa cakap saya merajuk?'
"ye la, saya mesej tak balas, kol tak angkat. macam merajuk je"
. . . .
"tak la, kredit saya habis"
"kenapa tak top up?"
"tak cukup duit, mak bagi RM1 je pergi sekolah"
"buatlah sos top up atau advance dulu laa.."
"saya dah buat, dah tak boleh buat dah"
. . . .
"awak buat saya rindu tau tak?"
"saya pun rindu awak juga..."
"dah la, jangan bergaduh ye, lagi pun kita sama-sama rindu"
"betul tu,buat apa nak bergaduh sebab rindu kan"?

Setan pun datang berlumba-lumba..

"nak cium sikit boleh?"
"mana boleh,mak pesan kalau belum kahwin mana boleh cium"
"ala,sikit je. Kat pipi awak je"
"ok,janji tau.. kat pipi je. Cium laa"

muaaaahhhhhhhhh.......

Setan bertepuk tangan... cucu Adam hilang pertimbangan...


Bercinta dan berkapel seakan menjadi budaya dalam masyarakat kita. Budak-budak kecil pun sudah terbiasa melihat pasangan berjalan bersama. Naik moto, naik kereta. Berpegangan tangan, berpeluk, bercium. Bila dah biasa, maka itu jadi semacam budaya. Budaya yang tak betul. Tapi nampak macam betul dimata masyarakat.

Nasib baik mencuri bukan lagi menjadi satu budaya macam berkapel. Mencuri kecil-kecilan, seperti mencuri sekeping coklat di pasar raya mana lebih besar dosa dibandingkan dengan keluar berpegangan tangan dengan bukan muhrim. Katakan berat dosanya hampir sama. Tapi yang mencuri sekeping coklat tadi lebih hina dimata masyarakat berbanding kapel yang berpegang tangan tadi. Malahan, masyarakat semacam tak kisah dan bukan satu dosa. Gerenti yang mencuri tadi kena pelempang atau kena maki, paling teruk dibawa ke Balai Polis.

Tapi tak ada yang memaki dan melempang kapel yang berpegang tangan tadi. Itulah budaya yang menampakkan kapel tu nampak macam betul dan tak mengapa dibuat sejak bayi baru lahir boleh melihat dunia lagi. Tapi mencuri nasib baik belum menjadi satu budaya.

Berkapel,bercinta dan berdating ni bunga-bunga maksiat untuk menjurus ke arah zina. Tengok pasangan dengan ghairah dah jatuh zina mata. Dengar suara manja, sudah zina telinga.


Firman Allah dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yang ke 32:
"Dan janganlah kamu mendekati zina, sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."


Berkapel adalah mendekati zina. Beranikah kita melawan ayat-ayat Allah. Kalau tak setuju kapel adalah haram. Sila jawab di Padang Masyar. Semoga kita mendapat perlindungan Allah sentiasa di dunia dan di Akhirat nanti.


"Saya sayang awak"
"betul ke"?
"betul laa.."
"jom kawin"
"jom" :) 

Mendengarnya Setan resah gelisah. "aahh.. banyak lagi cucu Adam yang berkapel di luar sana, jom geng kita hasut diorang supaya berzina. Kalau tak berzina pun, biar diorang berdua-duaan, berpeluk. Tak pun pegang-pegang tangan je. Janji ada dosa masuk, sikit-sikit lama jadi bukit hahahaha.." 

Wednesday, 22 February 2012

Blog Kreatif

Blog ni cukup kreatif. Lain dari yang lain. Tapi aku tengok terbaru dengan yang terakhir je huhuhu..
Well Done Pakcik, panggil pakcik boleh kot. Bidang aku ngan dia hampir sama ni. Bleh gak try macam dia, sementara belum forty ni :)




Kat sini blog dia http://www.blogbeginsatforty.com

Akhirnya Aku Bebas!


Akhirnya aku bebas, ya setelah 3 tahun terpenjara  2009, 2010, 2011. Akhirnya aku bebas, sebebas, bebasnya. Tak pernah aku rasa sebebas ini tapi rupa-rupanya...
scroll down...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
lagi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
..
.
.pemalas, scroll down lagi laa..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.dah,dah, dah stop..



Aku suka WTF!

WTF!!




 



Bunyi macam mencarut bahasa Inggeris je. Tapi aku tetap suka WTF! sebab aku akan bersuka ria bercuti. Aku tahu kamu-kamu semua pun suka WTF! kerana WTF! itu membolehkan kita berehat, ada yang tak sabar menunggu WTF!

Hari ini, esok dan lusa ialah WTF! hari ini Rabu, Esok Khamis, Lusa Jumaat. Bahasa inggerisnya, Wednesday-Thursday-Friday. Together become WTF! Hooray..

Ceehh.. korang ingat aku nak mencarut What The Fuck ek hahaha... yang ni memang mencarut :)


ada lagi gambar WTF! hahaha..

aku rasa imej yang ke3 ni lucah je huhuhu...

Facebook Status



Tadi, sesudah Maghrib menanti Isyak, rutin membuka Facebook, terbaca status seseorang. Lain macam bunyinya, nada pasrah dan sedikit kecewa.

Alamak, sekali terlupa yang blog Kopi Pasta dan Picisan dari hati aku ni, dibaca oleh buah hati. Mesej pendek kata mengantuk nak tidur. Bila telefon tak terangkat, cuba lagi dan cuba lagi. Ada suara halus dan lemah dihujung talian. Betul, dah tidur. Minta Maaf dan berjanji tak akan jadi stalker blog seseorang lagi.

Untuk Cik Aza, entry ini khas ditujukan untuk anda. Jangan pening-pening lagi. I just have you right now. Entry seterusnya tidak akan ada sangkut paut dengan kisah lama lagi. I promised and you can be my proofreader.

P/S: Orang kata, kalau betul-betul nak mengenali hati budi seseorang, tengok dan perhati semasa dia marah. Cara, percakapannya dan tindakannya.
Entry yang lama, tak dapat di delete, trafik tengah naik. Nanti kurang bahan. Tak mengapa, bleh jadikan bahan arkib untuk kajian pelajar Master yang ingin mempelajari suka duka bercinta hehehe..

Tuesday, 21 February 2012

Persona Non Grata

Persona non grata.. dalam bahasa Itali. Englishnya 'an unwelcome person'. Bahasa Kelate nyo, "aku tok sir ko mu".  Atau lebih tepatnya Persona Non Grata adalah istilah Bahasa Latin yang diguna pakai oleh pihak imigresen terhadap individu yang tidak mempunyai kesahihan kerakyatan dan tergolong dalam mereka yang tidak mempunyai dokumen perjalanan ketika berada di luar negara. Being a Persona Non Grata on other blog is not a big deal.

Beberapa hari yang lalu, aku pergi servis my darling Persona Non Grata a.k.a Proton Persona Elegance aku di pusat servis Proton berhampiran. untuk kali pertama servis. 1000 km, tapi dah melebihi 300km hohoho.. ulang alik balik kampung cuti Raya Apek hari tu.

Sebelum ni pernah teman kawan pergi servis kereta Perodua Myvi S.E nya, dua-dua jakun dan out of this world. Ingatkan servisnya FOC huhuhu.. memang free of charge servisnya. Tapi, minyak yang diisi kenalah bayar. Ternganga mulut, bila tahu kena bayar. Mana taknya, masing-masing tak bawa duit banyak. Akhirnya, pergi cari ATM terdekat, cucuk duit.

Pusat servis Perodua pun terbaik, ada wifi percuma, ada nasi lemak percuma, ada kuih percuma, ada air teh,nescafe, kopi percuma. Tapi, Servis Proton yang aku pergi tak ada semua itu. Ada kerusi percuma je untuk duduk. Lagi satu yang kureng, kena ambil appoinment dulu baru boleh pergi servis hari yang kita pilih tu.
Aku pergi hari sabtu, ingatkan macam Perodua, siapa cepat dia dapat servis dulu. Rupanya kena isi borang dulu huhuh.. malang je hari sabtu tu. Kena pilih hari bekerja sebab kena cepat servis, limit dah melebihi 300km. Tapi, orang Proton tu cakap. Lebih sikit tak mengapa.

Hari bekerja tu, lepas lunch aku terus ke Proton Servis, kat situ baru mesej kat boss. " Encik boss,aku nak keluar servis kereta jap ni, boleh?" padahal aku dah keluar, dah ada kat Proton servis dah pun, dah duduk menunggu giliran, dah bagi kunci, dah buka laptop ngan broadband sekali. Tempat aku kerja dengan tempat boss lebih kurang 2 blok bangunan. Boss tak tau pun aku keluar kalau dia tak pergi ke blok aku hahaha.. tak sampai seminit boss balas "oit,mana boleh! ada banyak kerja lagi tak siap. Nak minggu ni juga!!"

Aku tutup laptop, aku bingkas bangun, " Bang bak kunci aku balik, boss aku tak bagi pula, urgent katanya." si manager Proton Servis tu, terkulat-kulat tengok aku. "Hari lain lah encik" senyum ikhlas untuk pelanggan. Memandai aku je, pergi dan baru minta kebenaran. Boss aku tak tahu pun aku dah sampai ke Proton Servis, dua hari lepas tu dia bagi aku half day leave.

Sempatlah ambil gambar buat kenangan, jarang-jarang tengok kereta terbang begini.

Proton Persona yang aku pakai ni banyak defect dan kecacatannya. Seminggu pakai, bila aku buka nak isi minyak, toing,toing, satu benda kecik jatuh, bila tengok kat pintu minyak tu, pintu dia dah longgar. Mungkin, benda tu macam spring yang bila kita buka pintu minyak ni (panggil pintu boleh kot) dia akan terus eject released. Bila tiada benda ni, kena buka manual selepas kita buka kat bawah seat tu, bila tanya orang lain. Kereta dia pun macam tu juga.

Masalah lain lagi, bahagian tutup kat tingkap cermin tu tertanggal, dia pakai double tape je, masa kat pusat servis aku dah beritahu masalah yang aku hadapi ni, kat pusat servis lupa nak check, 2,3 hari lepas tu baru tengok bila dia terbuka balik, ada ke patut pakai gam cap gajah je, ada kesan gam lagi keras dan tak melekat lagi dah. kena beli double tape sendiri la ni.

Masalah no.3, pintu depan sebelah pemandu, bila tekan kunci buka. Pintu tak terbuka, pintu lain semua okey, terpaksa aku buka pintu belakang untuk buka pintu depan. Bila beritahu kat pusat servis hari tu, dia kata ada benda longgar, dia dah ketatkan balik. Emm,. esok jadi balik, takkan longgar balik kot huhuhu..

Masalah yang lain belum timbul lagi, harapnya tak timbul dan takkan timbul sampai aku habis bayar tahun 2020 nanti !! hahaha.. teknologi pemanduan lotus yang ada kat Persona rasanya lagi baik dari Myvi. aku boleh bandingkan dengan Myvi je, sebab dua biji kereta ni je aku pernah pegang stereng. Masa nak ambil selekoh smooth and easy, pick up juga ok bila memotong dibantu dengan enjin Campro 1.6.

Rasanya pihak Proton kena pandang masalah-masalah yang aku sebutkan tadi. Kalau apa yang aku kata tak betul, silakan saman aku 10juta yen pun aku tak takut. Tidak dinafikan kereta-kereta mewah lain pun ada masalahnya juga, inikan Proton jenama Malaysia. Tapi apa salahnya jika perbaiki mutu dimasa-masa depan, baru boleh jadi jenama yang dipercayai. Hidup Proton, teruskan usaha.

Monday, 20 February 2012

Hurt Each Other

                


                                   "hurt each other isn't the only thing that 

                  intelligent beings are good at,  
 
                                                         but it's probably in the top 5."















.

Blog Perempuan, macam-macam ada..


Ini yang aku dapat dan kopi pasta dari blog perempuan bila secara sengaja menjelajah blog diorang. Ada cara juga ye nak pilih bra. Patutlah masa aku pergi teman bekas pacar dulu lama je menunggu sampai menguap dua,tiga, empat kali.



BAGAIMANA MENENTUKAN SAIZ BRA ANDA:-
Langkah 1
1) Pakai coli semasa mengukur
2) Ukur di sekeliling bwh payudara. Jka anda mendapat nombor genap, tmbah 4 inci. Jka anda mendapat nombor ganjil, tmbah 5 inci. Sbg contoh:
Jka ukuran anda adalah = 31"
Tambah = 5"Jadi saiz coli anda = 36"

Langkah 2
Ukur di sekeliling bhgian terpadat payudara. Bandingkan nombor ini dgn saiz coli anda. Jka nombornya sama, bermakna saiz cup anda adalah A. Jika perbezaannya 1" bermakna saiz cup anda adalah B dan seterusnya.

Bagaimana menentukan saiz cup anda:-
1. Saiz coli +0" = Cup A
2. Saiz coli +1" = Cup B
3. Saiz coli +2" = Cup C
4. Saiz coli +3" = Cup D
5. Saiz coli +4" = Cup E

Jangan Dikejar Kupu-Kupu Itu...


Jangan dikejar kupu-kupu itu. Makin dikejar, makin ia menjauh, semakin bersungguh kita mengejar, semakin laju, jauh ,tinggi Kupu - kupu itu terbang lari. Semakin letih, penat, hampa mengejar. Kupu-kupu itu tetap terbang tinggi, semacam tak mengerti yang aku ingin sekali memiliki dan menyayanginya.


I tried to be perfect, but nothing was worth it.


Kupu-kupu yang dikejar, tertekan, bisu tanpa bicara. Namun ayunan sayapnya dapat dibaca yang dia, marah bila dikejar, bosan dan seakan menyampah bila dikejar. Lalu aku penat dan pasrah lalu duduk keletihan diatas seketul Batu Harapan, batu itu pun penuh lumut, kesat. Sifat batu tetap keras dan tidak mudah pecah.

Keletihan, aku tertidur. Bermimpi, seorang tua yang putih janggutnya, jernih air mukanya. Lembut budi bicaranya berpesan " Anak muda, jangan kamu mengejar kupu-kupu itu, ia semakin menjauh dan terus menjauh dari kamu, biarkan dia terbang. Biarkan dia bersendirian. Jika tiada orang mengejarnya lagi, dia akan rindu suasana itu. Sendiri tanpa paksaan, dia akan hingga jua dibahu kamu. Jika dia tahu kamu jujur untuk memilikinya, cuma jangan lukakan hatinya lagi. Kupu-kupu mudah patah sayapnya, jagalah ia sebaiknya. Bimbing dengan kasih sayang"...

Bila, aku tersedar, masih lagi di Batu Harapan. Kupu-kupu yang aku kejar masih ada, tapi cukup jauh untuk dikejar. Aku akan berhenti mengejar seperti pesan orang tua budiman dalam mimpi tadi. di Batu Harapan itu, disekitarnya cukup indah, damai dan permai. aku terlupa akan suasana sekitarnya, lantaran sibuk mengejar kupu-kupu tadi.

Disekitarnya juga, terdapat Kupu-kupu yang tidak kurang elok bentuk, cantik sayapnya. Banyak dan ramai sampai aku keruan untuk memilihnya. Teringat pesan orang tua tadi, aku tidak akan mengejar. Ternyata ada kupu-kupu yang cuba hinggap dibahuku. "kupu-kupu hinggap dibahuku" cukup kuat lontaran suaraku hingga kupu-kupu yang aku kejar tadi juga dengar.

Dari ayunan sayapnya, aku tahu dia tidak suka ada kupu-kupu lain hinggap di bahuku. Mengapa begitu? jika tadi bersungguh dia terbang lari. Mengapa tidak suka jika ada kupu-kupu lain yang hinggap dibahu ini? aku cukup penat mengejar kupu-kupu.

Biarlah aku terima yang mana hinggap dibahu asal elok bentuk, dan baik sayapnya ikut acuan ciptaan Allah. aku sedih dan sakit mengejar kupu-kupu yang semakin jauh dan terbang tinggi. Yang aku sendiri tidak pernah mengerti kenapa dia cuba lari, andai diri ini salah. cukup berterus-terang, aku punya akal untuk memahami.

Kali ini, biarlah aku bahgia dengan kupu-kupu yang baru hinggap ini, akan aku jaga supaya tidak terbang lagi. Terlupa dengan pesanan orang tua berjanggut putih supaya menunggu hingga kupu-kupu yang dikejar hinggap dibahu. Aahh.. mimpi mainan tidur.

Sunday, 19 February 2012

Tiada Gangguan Lagi Kerana....

Terkhilaf menyakiti orang lain dengan apa-apa cara, sms, emel, komen di blog Syurga bukan tempat anda..
aku kopi pasta dari blog jiran.

Menahan diri dari perbuatan jahat terhadap orang lain, betapa pun merupakan sesuatu yang terkesan pasif dan bukan suatu tindakan aktif, memiliki pahala dan keutamaan yang besar sehingga mampu mengantarkan pelakunya kedalam surga.

Ditanyakan: “Bagaimana pendapat engkau jika ia seorang yang lemah dan tidak mampu menolong orang yang terzalimi?” Beliau bersabda, “Kamu tidak ingin meninggalkan sedikitpun kebaikan pada diri temanmu. Hendaknya ia menahan diri dari tindakan jahat terhadap orang lain.”

Menahan diri agar tidak mengganggu orang lain jelas lebih ringan dari bersedekah susu karena sama sekali tidak membutuhkan dana atau tenaga sedikitpun. Kendati ringan, amalan ini dapat mengantarkan pelakunya kedalam surga karena setelah menjelaskan tentang amalan ini Rasul SAW. Menegaskan, “Tidak ada seorang Muslim yang melakukan suatu amalan dari amalan-amalan diatas, melainkan amalan itu akan membimbing tangannya sampai berhasil memasukkannya kedalam surga”
(H.r. Thabrani, Ibnu Hibban dan al-Hakim).

Menahan diri dari perbuatan jahat terhadap orang lain, betapapun merupakan sesuatu yang terkesan pasif dan bukan suatu tindakan aktif, memiliki pahala dan keutamaan yang besar sehingga mampu mengantarkan pelakunya kedalam surga. Diantara keutamaannya adalah sebagai berikut:

Pertama, menahan diri dari tindakan mengganggu orang lain adalah bentuk keislaman yang paling utama, sehingga wajar dapat mengantarkan pelakunya kedalam surga. Rasul SAW bersabda:

“Islam yang paling utama adalah apabila kaum Muslimin merasa selamat dari gangguan lisan dan tanganmu” (H.r. Ahmad, Thabrani dan Ibnu Hibban).

Kedua, menahan diri dari tindakan mengganggu orang lain adalah sedekah untuk diri sendiri, sedangkan sedekah pahalanya adalah surga. Rasul SAW bersabda:

“Hendaknya kamu menahan diri dari tindak kejahatan, karena sesungguhnya hal itu adalah sedekah yang kamu sedekahkan pada dirmu sendiri” (H.r. Ahmad).

Ketiga, suka mengganggu orang lain, terutama para tetangga adalah tindakan yang mengantarkan pelakunya kedalam neraka. Ini berarti menahan diri untuk tidak mengganggu orang lain dapat mengantarkan pelakunya kedalam surga. Rasul SAW bersabda:

“Tidak akan masuk surga orang yang tetangganya tidak merasa aman dari kejahatannya” (H.r. Muslim).

Menahan diri dari tindakan jahat terhadap orang lain memiliki banyak bentuk:

Menahan tangan agar jangan sampai menyakiti orang lain. Rasul SAW bersabda:

“Seorang Muslim adalah orang yang apabila kaum Muslimin merasa selamat dari gangguan lisan dan tangannya” (H.r. Bukhari dan Muslim).

Tindak kejahatan dengan tangan ini sering kali disebabkan oleh dua hal.

a. Dorongan amarah sehingga ia melampiaskannya dengan melakukan pukulan. Rasul SAW bersabda:

“Janganlah kamu memukul hamba-hamba wanita Allah. Sungguh telah banyak kaum wanita yang mendatangi keluarga Muhammad SAW untuk mengadukan para suami mereka. Sungguh orang-orang (yang memukul para istri) bukanlah orang-orang yang terbaik diantara kalian” (H.r. ad-Darimi).

b. Dorongan syahwat sehingga ia melampiaskannya dengan melakukan sentuhan syahwati terhadap wanita atau lelaki yang tidak halal baginya. Ibnu Abbas r.a. menuturkan:

Ada seorang lelaki berkata, “Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku mempunyai seorang istri yang tidak menolak ketika disentuh oleh lelaki yang menyentuhnya.” Beliau bersabda, “Ceraikanlah ia.” Ia menjawab, “Aku tidak bisa menahan diri untuk bermesraan dengannya.” Beliau bersabda, “kalau begitu pertahankanlah (tidak dicerai) ia” (H.r. an-Nasa’i).

Sentuhan ini merupakan tindakan yang haram dan harus dihindarkan. Rasul SAW bersabda:

“Seandainya salah seorang diantara kamu ditusuk palanyadengan jarum dari besi, niscaya hal itu lebih baik baginya dari pada menyentuh wanita yang tidak halal baginya” (H.r. Thabrani).

Menahan lisan agar jangan sampai menyakiti orang lain.

Seorang Muslim hendaknya menahan lisannya jangan sampai menyakiti orang lain. Diantara bentuk-bentuk gangguan lisan yang harus dihindarkan adalah:

a. Melaknat dan mengutuk seorang Muslim. Rasul SAW bersabda:

“Janganlah kamu saling mengutuk dan laknat Allah, murka-Nya dan api neraka” (H.r. Abu Dawud dan Tirmidzi).

b. Mencela, menghina dan mengolok-olok sesama Muslim. Allah Ta’ala berfirman:

“Hai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mengolok-olok kaum yang lain (karena) boleh jadi mereka (yang diolok-olok) lebih baik dari mereka (yang mengolok-olok) dan jangan pula wanita-wanita (mengolok-olok) wanita lain (karena) boleh jadi wanita-wanita (yang diperolok-olok) lebih baik dari wanita (yang mengolok-olok)” (Q.s. al-Hujurat 49:11).

Rasul SAW bersabda:

“Mencela seorang Muslim adalah tindak kefasikan, dan membunuhnya adalah tindak kekufuran” (H.r. Bukhari dan Muslim).

c. Menggunjing dan membicarakan keburukannya. Allah Ta’ala berfirman:

“…Dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebagian kamu menggunjing sebagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati. Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha penerima tobat lagi Maha Penyayang” (Q.s. al-Hujurat 49: 12).

Rasul SAW bersabda:

“Wahai segenap orang yang beriman dengan lisannya sedang iman belum merasuk dalam hatinya, janganlah kalian menggunjing kaum Muslimin dan janganlah menyingkap aib mereka. Sebab, barangsiapa menelusuri aib mereka, maka Allah akan menelusuri aibnya, dan barangsiapa yang aibnya ditelusuri oleh Allah, maka aibnya akan terbongkar meski ia bersembunyi di rumahnya” (H.r. Tirmidzi).

d. Menghardik dan membentak-bentak seorang Muslim. Allah Ta’ala berfirman:

“Adapun terhadap anak yatim maka janganlah kamu berlaku sewenang-wenang. Dan terhadap orang yang minta-minta maka janganlah kamu menghardiknya”
(Q.s. adh-Dhuha 93: 9-10).

e. Memanggil seorang Muslim dengan panggilan yang buruk, Allah Ta’ala berfirman:

“… Janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu panggil-memanggil dengan gelar-gelar yang buruk. Seburuk-buruk panggilan ialah (panggilan) yang buruk sesudah iman dan barangsiapa yang tidak bertobat, maka mereka itulah orang-orang yang zalim” (Q.s. al-Hujarat 49: 11)

f. Melontarkan prasangka dan tuduhan terhadap sesama Muslim.

“Hai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka, sesungguhnya sebagian prasangka itu adalah dosa, dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain…”. (Q.s. al-hujarat 49: 12).

Rasul SAW bersabda:

“Jauhilah prasangka, karena sesungguhnya prasangka itu adalah perkataan yang paling dusta” (H.r. Bukhari).

Menahan diri dari sikap dan tindakan yang menyakiti orang lain. Seorang Muslim hendaknya menahan diri dari sikap dan tindakan yang menyinggung perasaan dan menyakiti hati orang lain, di antaranya adalah:

a. Sikap benci, iri dan dengki.

Rasul SAW bersabda:

“Janganlah kamu saling membenci, saling dengki, dan saling membelakangi. Jadilah hamba-hamba Allah yang bersaudara. Tidak halal bagi sorang Muslim tidak bertegur sapa dengan saudaranya lebih dari tiga hari” (H.r. Bukhari).

b. Sikap angkuh dan sombong terhadap orang lain dengan menolak kebenaran yang datang darinya dan melecehkannya.

Sikap ini sangat menyakitkan orang lain sehingga kita harus meninggalkannya. Rasul SAW bersabda:

“Tidak akan masuk surga seorang yang dalam hatinya terdapat seberat atom dari kesombongan. Seorang sahabat bertanya, ‘Sesungguhnya ada seorang yang ingin agar bajunya bagus dan sandalnya bagus, apakah ini termasuk kesombongan?’ Beliau menjawab, ‘Sesungguhnya Allah Maha indah dan menyukai keindahan. Kesombongan adalah penolakan terhadap kebenaran dan pelecehan terhadap orang lain’ (H.r. Muslim).

c. Sikap apatis dan tidak peduli terhadap orang lain.

Sikap ini juga menyakitkan orang lain, sehingga kita harus meninggalkannya, dan berusaha untuk selalu peduli dengan saudara sesama Muslim. Rasul SAW bersabda:

“Barangsiapa di pagi hari tidak peduli dengan urusan kaum Muslimin, maka ia bukan bagian dari mereka” (H.r. Thabrani dan al-Hakim; disahihkan oleh as-Suyuthi).

(sumber: Amalan-amalan Ringan Pembuka Pintu Surga. Pengarang : Fakhruddin Nursyam, Lc. Penerbit : Uswah [Kelompok Pro U Media]. Yogyakarta, 2009)

Jom Berdamai


“When I got home that night as my wife served dinner, I held her hand and said, I’ve got something to tell you. She sat down and ate quietly. Again I observed the hurt in her eyes.

Suddenly I didn’t know how to open my mouth. But I had to let her know what I was thinking. I want a divorce. I raised the topic calmly. She didn’t seem to be annoyed by my words, instead she asked me softly, why?

I avoided her question. This made her angry. She threw away the chopsticks and shouted at me, you are not a man! That night, we didn’t talk to each other. She was weeping. I knew she wanted to find out what had happened to our marriage. But I could hardly give her a satisfactory answer; she had lost my heart to Jane. I didn’t love her anymore. I just pitied her!

With a deep sense of guilt, I drafted a divorce agreement which stated that she could own our house, our car, and 30% stake of my company. She glanced at it and then tore it into pieces. The woman who had spent ten years of her life with me had become a stranger. I felt sorry for her wasted time, resources and energy but I could not take back what I had said for I loved Jane so dearly. Finally she cried loudly in front of me, which was what I had expected to see. To me her cry was actually a kind of release. The idea of divorce which had obsessed me for several weeks seemed to be firmer and clearer now.

The next day, I came back home very late and found her writing something at the table. I didn’t have supper but went straight to sleep and fell asleep very fast because I was tired after an eventful day with Jane. When I woke up, she was still there at the table writing. I just did not care so I turned over and was asleep again.

In the morning she presented her divorce conditions: she didn’t want anything from me, but needed a month’s notice before the divorce. She requested that in that one month we both struggle to live as normal a life as possible. Her reasons were simple: our son had his exams in a month’s time and she didn’t want to disrupt him with our broken marriage.

This was agreeable to me. But she had something more, she asked me to recall how I had carried her into out bridal room on our wedding day. She requested that every day for the month’s duration I carry her out of our bedroom to the front door ever morning. I thought she was going crazy. Just to make our last days together bearable I accepted her odd request.

I told Jane about my wife’s divorce conditions. . She laughed loudly and thought it was absurd. No matter what tricks she applies, she has to face the divorce, she said scornfully.

My wife and I hadn’t had any body contact since my divorce intention was explicitly expressed. So when I carried her out on the first day, we both appeared clumsy. Our son clapped behind us, daddy is holding mommy in his arms. His words brought me a sense of pain. From the bedroom to the sitting room, then to the door, I walked over ten meters with her in my arms. She closed her eyes and said softly; don’t tell our son about the divorce. I nodded, feeling somewhat upset. I put her down outside the door. She went to wait for the bus to work. I drove alone to the office.

On the second day, both of us acted much more easily. She leaned on my chest. I could smell the fragrance of her blouse. I realized that I hadn’t looked at this woman carefully for a long time. I realized she was not young any more. There were fine wrinkles on her face, her hair was graying! Our marriage had taken its toll on her. For a minute I wondered what I had done to her.

On the fourth day, when I lifted her up, I felt a sense of intimacy returning. This was the woman who had given ten years of her life to me. On the fifth and sixth day, I realized that our sense of intimacy was growing again. I didn’t tell Jane about this. It became easier to carry her as the month slipped by. Perhaps the everyday workout made me stronger.

She was choosing what to wear one morning. She tried on quite a few dresses but could not find a suitable one. Then she sighed, all my dresses have grown bigger. I suddenly realized that she had grown so thin, that was the reason why I could carry her more easily.

Suddenly it hit me… she had buried so much pain and bitterness in her heart. Subconsciously I reached out and touched her head.

Our son came in at the moment and said, Dad, it’s time to carry mom out. To him, seeing his father carrying his mother out had become an essential part of his life. My wife gestured to our son to come closer and hugged him tightly. I turned my face away because I was afraid I might change my mind at this last minute. I then held her in my arms, walking from the bedroom, through the sitting room, to the hallway. Her hand surrounded my neck softly and naturally. I held her body tightly; it was just like our wedding day.

But her much lighter weight made me sad. On the last day, when I held her in my arms I could hardly move a step. Our son had gone to school. I held her tightly and said, I hadn’t noticed that our life lacked intimacy. I drove to office…. jumped out of the car swiftly without locking the door. I was afraid any delay would make me change my mind…I walked upstairs. Jane opened the door and I said to her, Sorry, Jane, I do not want the divorce anymore.

She looked at me, astonished, and then touched my forehead. Do you have a fever? She said. I moved her hand off my head. Sorry, Jane, I said, I won’t divorce. My marriage life was boring probably because she and I didn’t value the details of our lives, not because we didn’t love each other anymore. Now I realize that since I carried her into my home on our wedding day I am supposed to hold her until death do us apart. Jane seemed to suddenly wake up. She gave me a loud slap and then slammed the door and burst into tears. I walked downstairs and drove away. At the floral shop on the way, I ordered a bouquet of flowers for my wife. The salesgirl asked me what to write on the card. I smiled and wrote, I’ll carry you out every morning until death do us apart.

That evening I arrived home, flowers in my hands, a smile on my face, I run up stairs, only to find my wife in the bed -dead. My wife had been fighting CANCER for months and I was so busy with Jane to even notice. She knew that she would die soon and she wanted to save me from the whatever negative reaction from our son, in case we push through with the divorce.— At least, in the eyes of our son—- I’m a loving husband….

The small details of your lives are what really matter in a relationship. It is not the mansion, the car, property, the money in the bank. These create an environment conducive for happiness but cannot give happiness in themselves.

So find time to be your spouse’s friend and do those little things for each other that build intimacy. Do have a real happy marriage!

If you don’t share this, nothing will happen to you.

If you do, you just might save a marriage. Many of life’s failures are people who did not realize how close they were to success when they gave up

The Keys



what now, Bitches? lol keyboard huhuhu...

Android 4.0 is Coming


Is it true android 4.0 will be released by this April 2012? I would love to have one! Just in love with Android applications. Actually, i just can't wait to have my own name for it- Android 4-0 Jemput-jemput!



He must be great fan of Android..hehe

Since april 2009, each Android version has been developed under a codename based on dessert item. These version have released in aphabetical order C,B,D,E,F,G,H,I... : cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb and Ice Cream Sandwich and becoming this april Jemput-Jemput, if i were an Android CEO hahaha... 



    
Android will eat Apple



 
For those who just in love with Apple products, Android will eat that Apple hahaha...


P/s : yup, is true. I just copy paste your entry into my blog as my tagline blog just say it "Segala Benda menarik Diinternet, dicedok, Di Copy Paste, Di Ambil Bulat-Bulat, Dan Di Paparkan Di Sini. Juga Picisan Dari Hati. " But with a little twist ending. Peace No War, just smile Dear :)

Saturday, 18 February 2012

'adik' nak 'abang'

Jalan-jalan di Shopping Mall yang banyak syaitan menghasut untuk kita boros berbelanja tadi. Aku termasuki sebuah kedai barangan elektronik dan gajet-gajet terkini. Lalu tangan gatal mencuba beberapa gajet.

Antara yang terkesan dinafsu membeli dan memiliki ini ialah Galaxy Tab 7.0 Plus. Dengan saiz telapak tangan, muat untuk poket slack. (poket jeans tak lepas kot, kalau paksa masuk juga bersepai kau punya Galaxy Tab tu)

Ciri menarik lain ialah Pelantar atau sistem operasinya menggunakan Andriod Honeycomb. Multi Tasking atau dalam bahasa melayunya Melakukan Tugas Yang Berbilang atau singkatannya dipanggil Mekeyabe hahaha.. agak menarik bagi aku. Ada pop up aplikasi diatas skrin besar, alaaa.. macam kau baca blog ni, dalam masa yang sama kau buka kalkulator untuk mengira huruf-huruf yang aku taip ni. Tanpa kau menutup blog aku, kau menggunakan kalkulator sambil mengira huruf-huruf diblog aku. Kau dah melakukan Multitasking membaca blog dan menggunakan kalkulator untuk mengira huruf-huruf dalam blog ni.

Disebabkan Smartphone aku menggunakan Android Gingerbread makanya dia menjerit-jerit meminta berkehendakan abangnya yang menggunakan Honeycomb. Jap, Galaxy Tab 7.0 baru kuar dari anset aku, maknanya dia adiklah, tapi badan dia besar. Kira abang pun dibolehkan huhuhu..


Inilah 'Adik' nak 'abang' seperti entri di atas.

Buat Gps letak kat kereta pun lagi mantap, walaupun anset aku dah boleh untuk Gps, skrin kecik dia tu macam tak best untuk dilihat waktu memandu. Bila install Papago X5 di pelantar Android Gingerbread dan Android honeycomb ni, walllaaaaaa.. kau akan dapat GPS tanpa internet, maknanya tanpa membelanjakan wang anda untuk internet untuk mendapatkan GPS. Boleh download di mana-mana laman yang boleh dipercayai software Papago ni. Sebiji seperti Gps yang dijual dikedai-kedai tu. i love Android!


Papago X5 di Pelantar Android 2.3 Gingerbread



Satu lagi fungsi best yang aku suka amat ialah Gps dianset kita ni boleh sambungkan ke aplikasi Google Earth di laptop kita. Disitu fungsinya lagi bertambah-tambah seiring dengan Google Earth. Misalnya, untuk memberi tahu jalan ke majlis perkahwinan kita, lokasi kita dan lokasi kawan kita dibuat di Google Earth. Siap, save fail. Hantar kepada kawan. Kawan terima, buka fail, ikut je Gps yang kita sediakan tadi.




Lagi best, Android dan Google Earth dibawah syarikat yang sama - Google. Dan yang terbaru yang aku dengar Sketch Up yang selalu aku guna juga boleh dibuka di pelantar Android kerana sketch Up pun dari Google. ( Sketch Up ni bagi yang tak pernah dengar satu aplikasi 3D untuk Arkitek dan Rekabentuk dalaman membuat drawing) Rasanya bila nak operasikan Sketch Up di Gadjet sekecil telefon pintar memerlukan Chipset yang besar kapasitinya.

Pernah terfikir nak beli Galaxy Tab 10.1, tapi saiz yang agak besar agak kurang praktikal untuk dibawa kemana-mana. Kalau perempuan boleh aja diletak dalam beg beliau. Mungkin Galaxy Tab 7.0 ni alternatif untuk ini.

p/s: Sila ke laman samsung dan cari Galaxy Tab 7.0 untuk lebih lanjut.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...