iklan. Jangan klik hahaha...

Thursday, 28 June 2012

Spain vs Portugal

Semi final, what a boring match. Sampai kedai mamak Khaleel seawal jam 12am cop tempat.

Akhirnya Spain yang menang (entry ramalan minit ke 79 huhu..)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, 25 June 2012

Bayi 16 Jun 2012

Sepasang suami isteri yang berkahwin sejak 2008, masih tidak dianugerahkan anak. Walau bermacam cara dicuba namun hasilnya hampa. Jalan terakhir ialah dengan mengambil anak angkat.

Lalu, pasangan ini dipertemukan dengan seorang wanita Indonesia yang sarat mengandung oleh teman-teman yang mengetahui pasangan ini menginginkan anak. Wanita ini, susah dan tidak mampu lagi menjaga bayi yang bakal dilahirkannya. Suaminya sudah balik ke Indonesia dan tidak menghiraukan isteri yang sarat mengandung.

Satu perjanjian dibuat antara wanita yang bakal melahirkan bayi ini dan pasangan yang menginginkan anak itu. Wanita ini akan menyerahkan anak yang dikandungnya kepada pasangan ini.

Begitu menurut cerita kawan baik awek aku, semalam aku berpeluang melihat bayi yang comel ini, namanya diberi Mohd Hazin Herman. Kata ibunya ( ibu angkatnya) Hazin bermaksud seorang yang penyabar dan cerdik. Pasangan tu ialah kakak kepada kawan baik aku ni.

Bayi tu tidur, tidur, tidur, tidur. Bila buka mata menangis, bagi susu diam. Tidur, tidur, tidur, tidur balik. Nanti dia bangun menangis minta susu, bagi susu diam. Tidur lagi, comel. Umurnya baru beberapa hari, lahir pada 16 jun 2012. Umur baru 9 hari setakat artikel ini ditulis.

Bila dia bangun, aku cuba memegang dan mendukungnya. Takutlah pula, macam terlalu lembut dan seakan fragile sangat. Fuhhhh.. camne nak jadi bapa nanti ni huhhuhu.... aku google jap pasal perkembangan bayi yang baru lahir.

Menurut website tu, bayi yang baru lahir hanya dapat melihat dalam jarak 30cm sahaja. Oleh itu, dia hanya dapat melihat wajah ibunya yang menyusukannya sahaja :), ia juga suka melihat wajah orang terutama wajah ibunya. Sudah boleh respon bila kita bercakap dengannya dengan berbunyi 'uuhh' 'aahh'. Betul, bila aku bercakap dengannya memang bunyi tu yang keluar.

Bayi yang baru lahir juga tengah belajar tentang dunia baru yang mereka tempuh. Segala sentuhan, percakapan, apa yang dilihat merupakan maklumat dan sumber pembelajaran mereka. Jika terlalu banyak rangsangan dikenakan pada bayi tu, mereka akan mengantuk dan menangis. Yela, cuba esok nak exam kita baca banyak perkara yang belum dibaca lagi. Kalau tak tertidur atas meja study, mungkin kita pening atau menangis macam bayi tu.

Mereka yang bakal bergelar ibu dan ayah kena belajar banyak benda untuk menjaga bayi ni. Seeloknya dengan ibu kita atau kakak kita yang lebih dahulu memakan garam.

Aku dah mula rindu dengan Mohd Hazin ni, jarang-jaranglah dapat tengok nanti. Kalau aku ke Selangor baru berpeluang. Aku pula di Utara tanah air. Nanti pergi selangor serampang dua matalah, jumpa buah hati dan jumpa Hazin.

Moga Hazin akan menjadi anak yang baik nanti. Sudah takdir dari Allah perjalanan hidupnya begitu. Kekadang aku rasa sedikit sedih tengok bayi sekecil itu terpisah dari ibu sebenarnya. Aku pernah ada kawan baik yang kebetulan lahirnya 16 Jun. Nasib hampir serupa. Ibu angkat atau tidak, kasih sayang adalah sama. Aku tahu pasangan itu cukup gembira dan bersyukur dengan kehadiran Hazin.

Jika Hazin membaca artikel ini kelak, ibu dan ayah sangat menyayangi Hazin. Ibu sebenar Hazin ada masalah sendiri yang diluar kemampuannya. Semuanya atas urusan Allah. Bersyukur kita dilahirkan kedunia ini - Remember you are not unwanted child, you are not trouble maker. You are gift from Allah to your famili. We love you since you are born.


Hazin dah bangun, keadaan ni dipanggil sedar aktif. Atas dahinya tu tisu basah, kata ibunya untuk elak sedu.



bila dah kenyang tidur balik.


Tidur lagi, dan lagi... moga cepat besar :)

Kakinya yang kecil comel berbanding tangan aku.


Thursday, 21 June 2012

Upih Pinang

Nostalgia masa zaman kanak-kanak dulu. Bagi mereka yang dibesarkan dikampung rasanya permainan tarik upih tidak asing lagi. Zaman kanak-kanak aku dulu, pernah bergaduh dengan rakan-rakan semata-mata berebut upih pinang ni. Padahal boleh jer berkongsi tarik-tarik.

Bila diingat kembali lucu pun ada berebut upih yang sekarang dipandang sepi oleh kanak-kanak sekarang. Mereka lebih suka bermain Angry Bird berbanding tarik upih. Tapi kalau diberi cuba kepada anak-anak sekarang rasanya pasti mereka suka seperti kita dulu.





Wednesday, 20 June 2012

Ke Makam Bonda


Untuk Sahabat baik yang kehilangan Bondanya.


Rabu - Dapat perkabaran Bonda sakit tenat. Bertolak balik.
Khamis - Bonda semakin tenat.
Jumaat - Bonda dijemput Ilahi.

Semoga rohnya diberkati dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman amin.


Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda
Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi
Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap
Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi
Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan
Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan
Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan
~Usman Awang

Monday, 18 June 2012

Lupa

16 Jun, aku seakan terlupa tarikh ini.

Selamat Hari Lahir.

Moga bahgia dunia dan akhirat  :)

Sunday, 17 June 2012

Aku Terima Nikahnya

Satu perjanjian hakmilik dan tanggungjawab dari penjaga yang sah kepada sang lelaki yang bakal bergelar suami. Segala tanggungjawab mendidik dan menjaga tingkahlaku isteri terletak dibahu suami. Andai gagal, dosa akan ditanggung oleh suami.


Gulp..!! Aku sudah seram sejuk. Setahun tempoh yang tak lama. Bila memikirkan malam pertama yang indah dan akan ada anak-anak yang comel,ada peneman setiap ketika tempoh setahun cukup lama.


Rasa sekejap jika belum bersedia dengan ilmu-ilmu agama untuk membimbing isteri dan anak-anak nanti. Menjadi suami yang adil, tidak menganiaya isteri zahir dan batin. Sebab aku akan bersamanya hingga ke tua, sampai mati.


Buat kamu, ada sebab kita gagal dan tidak bersama. Sebab itu, akan kamu tahu bila ada suami yang kamu cintai sepenuh hati dan ada anak-anak comel yang kamu kasihi.


Moga bertemu cinta abadi yang bukan sahaja melafazkan "aku cinta kamu" tapi juga melafazkan ayat keramat "Aku terima nikahnya.."


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, 13 June 2012

Kedah

Pagi tadi aku ke Kedah. Negeri yang cantik dengan pemandangan sawah padi meluas. Pergi ambil sampel kat satu kilang disana.

Driver lori yang bawa aku kata, nak tip kedai makan yang sedap, tengok ada banyak lori singgah. Bila nampak ada kedai makan dan ada lori disitu. Kami berhenti makan.

Memang sedap, betul katanya. Mungkin kebetulan. Tapi yang pasti nasi yang aku makan sedap, sebab dia yang belanja.

Sample yang aku nak ambil kena kutip 2 minggu lagi. Satu bahan pengganti simen, kajian kami menemukan bahan itu boleh diguna dalam pembinaan. USM akan paten dan jual.

Rahsia kajian, tak boleh dedahkan disini sebelum paten dikeluarkan huhuhuh...

Jika berjaya, aku bakal jadi jutawan hahahaa.. mungkin :)

Ps: Rezeki ditangan Allah, bukan ditangan manusia, kau jangan berlagak kau hebat!

Tuesday, 12 June 2012

Perempuan Dan Bola ( Edisi Euro 2012)

Suatu hari, pada tahun perlawanan bola sepak Piala Dunia - World Cup. Aku bertanya pada si dia.

"Sayang sokong pasukan mana"?

Dia jawab penuh yakin.

"Sayang sokong Chealsea"

Piala Dunia, sokong Chealsea? huhuhuh..

Di Daerah lain, tahun lain. Orang lain. Si dia bertanya.

"Abang, sekarang orang berjaga tengok bola malam-malam. Sama macam kita tengok World Cup dulu ke? yang Brazil pasukan yang kita sokong kalah tu"?

"Ini Euro sayang, pasukan dari Eropah sahaja bertanding. World Cup satu dunia, pasukan yang layak bertanding"

Satu cara untuk menggalakkan perempuan kita suka bola dan minat bola untuk tengok bersama kita ialah : Biarkan mereka pilih pasukan mana-mana yang mereka suka ( walaupun mereka tidak tahu) suruh sahaja mereka pilih warna jersi yang mana.

Bila sudah pilih, kita bertaruh dengan mereka. Katakan siapa kalah kena belanja, atau kalau sudah kawin kena masak atau basuh baju. Pasti, mereka akan teruja untuk menonton bersama. Beri mereka sedikit ilmu bola, jangan biar mereka pilih dan sokong Chealsea masa Piala Dunia, nanti satu dunia akan ketawakan mereka :)

Dan terdengar dialog perli yang lain dari perempuan kita.

"Abang ni suka sangat tengok bola. Nak tengok rancangan lain pun tak boleh, bola,bola,bola. Abang tengok bola bukan abang reti main bola pun"

Dengan acuh-acuh si suami menjawab.

"Sayang pun suka tengok rancangan masakan, tapi sayang bukan reti masak pun. Samalah macam abang".

The Returning

Her name is returning. She will return... definitely.

for sure...

My name is equitable...

I fair to everyone and myself.. ( Do I ?)

Our name is defined what we are. In Al Quran. Our name is ready long before we are born long before our parents give our name to us. We are already have roh and name to define what we are. Our attitude, and all about us is defined by our name.


And sadly your name is not written to be mine, although your name is returning. Returning just meaning you comeback to what are your belong. Not returning to me. To be fair, i will let you return to your attitude before you know me.

Stay at the level the attitude before you know me. Dont ever show your attitude after you know me. U will hurt someone you love. The one who love you will hurt you back. That disaster.

Monday, 11 June 2012

Pelajar USM Kemalangan - 12 Gambar

Malam sabtu yang lepas, lebih kurang jam 8.30 malam, seorang pelajar perempuan Universiti Sains Malaysia - USM hampir putus kaki kirinya dilanggar oleh sebuah motosikal dipersimpangan lampu isyarat yang menghubungkan kampus utama dan Desasiswa Restu, Saujana dan Tekun - RST.

Menurut kawan penulis, Hafiz pelajar Master Teknologi Bangunan yang kebetulan berada ditempat kejadian. Motosikal yang dipandu oleh seorang pemuda india, melanggar lampu isyarat. Motorsikal yang dipandu laju itu, gagal mengelak pelajar malang yang sedang melintas jalan tersebut.

Akibat impak yang kuat pelajar itu melambung beberapa meter dan jatuh dijalanraya. Kaki kirinya hampir putus dan dipisah oleh lapisan kulit dan cebisan daging yang nipis sahaja.

Dalam keadaan separuh sedar dan sakit, pelajar itu meminta telefon bimbitnya untuk menghubungi ibunya. Hafiz yang kebetulan berada disana mengutip barang-barang pelajar itu yang berteraburan diatas jalan raya.

Lelaki india yang melanggar pelajar itu bagaimanapun tidak cedera. Malah motosikalnya tidak terjatuh, sampai dihadapan Restoran Khaleel pemuda itu patah balik. Pada masa itu, pengawal keselamatan menahan lelaki terbabit untuk disoalsiasat.

Persimpangan lampu isyarat antara Kampus Utama dan RST, kerap kali berlaku kemalangan maut. Nampaknya pihak USM perlu mengambil tindakan untuk mengelak dari kejadian sama berulang.

Gambar tidak dapat dipaparkan untuk menghormati mangsa dan keluarganya.

Ps2: aku pernah tengok pertembungan dua kereta semasa menunggu lampu isyarat bertukar hijau, dan pernah melihat mayat terbaring dijalan ditempat sama. Hati-hati dijalanraya!

Sunday, 10 June 2012

Coca-Cola Dan Sticker.

Sempena Euro 2012 barangkali. Cola-cola buat promo. Beli 2 tin dan dapat sekeping sticker kereta sepanjang 30cm. Bolehlah lekat kat cermin kereta :)


Special case untuk aku, beli 1 tin dapat 2 stiker. Cashier mamak Khaleel tu dah kenal aku. Tak perlu beli 2 tin huhu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Kerachut Beach And Monkey Beach, Penang Island, Malaysia

Monkey Beach is situated in the Penang National Park in the North - Western Coast of the Island. It is one of the few pristine beaches left on the Island because it is not as exposed to the pollution found along the West Coast of the Island.

As its name suggests, the beach is inhabited by monkeys of the Crab-eating Macaque species. A variety of fauna and flora can be found within the park including green turtles, flying squirrels, flying lemurs and over 150 species of birds. On the beach itself the White-bellied Sea Eagle can often be spotted.

The beach can be reached either by a one and a half hour hike along the coast or by a short boat ride from the park entrance. The calm bay of Monkey Beach is considered safe for swimming, unlike many beaches on the island that are infested with jellyfish. Although it is relatively isolated, visitors to the beach are not uncommon and numbers increase especially during the summer tourist season. A further half an hour uphill hike from the beach will take visitors to the scenic lighthouse.

Last saturday, yesterday actually ( 9 june 2012), after a couple weeks planning. We as early bird on 8.00am meet at Masjid USM, main Campus. From here, about 30 minit (plus) reach to our destination - Penang National Park.

Left to right : Fadli, Sangita, Phee Li, and me.


From the main gate we start our journey to Monkey Beach by follow treking path along the jungle. But first, fill the guest form at the counter, if anything happen. Who know? injured, lost.



Then, start our a long walk more than 1 hour. No need to warm up because at the beginning, we just start with slow and easy walking.

This is the map and the path we should follow, fail doing to do this we are lost to the wild jungle. Dont worry, the path is easy to follow as many people going there. And they already build a nice trek with bridges and stairs at the extreme path.


From A, B, C and D is our destination, monkey Beach. Easy as ABC :) even child can make it, i see one family bring her child together about 3 or 4 ages. This is make the trek jam as we follow their slow movement.

'traffic jam' along the way to Monkey Beach, take a rest and snap,snap a pictures

Dont kill yourself dear huhuhu...

Monkey Beach, acting also like monkey huhuhu..

A top a big stone at Monkey Beach

Half way to Monkey Beach - USM Marin Research Jetty

3/4 way to Monkey Beach

My idea :)

Magician in action

Gravity Denied

take a rest

 
After a long walk, swing like tarzan, doing some stunt, jump here, jump there. My muscle look bigger :)


Ps : Pantai Kerachut ditutup ada 2 orang pelajar sekolah yang beraktiviti di sana mati lemas, 2 hari lepas.

Friday, 8 June 2012

Ciri-Ciri Lelaki Yang Tak Patut Didampingi

Bukan semua orang sempurna tapi kita ada hak untuk memilih. Kalau tidak sempurna pun, cukup separuh sempurna. Ini antara ciri-ciri lelaki yang kaum hawa tak patut dampingi. Sebelum jatuh cinta lebih jauh, baik lari tinggalkan sahaja.





  1. Tidak Berduit.
    Tidak berduit maknanya tidak bekerja, tidak bekerja maknanya malas. Senarai no.satu patut dielak. Jika tidak berduit dan anda berduit. Setiap kali dating, anda yang kena bayar. Lelaki pemalas tu susah hendak beli apa-apa untuk anda, seperti hadiah hari jadi.
  2. Tidak tepati masa
    Selalu lewat dan lewat,lewat,lewat bila berjanji hendak dating atau kemana-mana. Tanda ini menunjukan lelaki itu seperti tidak gembira berjumpa anda.
  3. Tidak pandai memujuk,
    Malah anda yang kena pujuk dia balik, What the hell lelaki jenis ini. Kaum perempuan mempunyai jiwa yang halus yang memerlukan perhatian. Sensitif dan mudah merajuk. Merajuk adalah perkara biasa dan lelaki kena pandai memujuk, bukan tahu nak melenting sahaja.
  4. Ambil kesempatan
    Lelaki yang tidak dapat menahan diri dan nafsu, awas dengan lelaki jenis ini. Tapi jika anda yang offer, tak tau nak cakap apa lagi. Lelaki ni seperti kucing yang pantang menolak ikan. Lelaki jenis ini, tangannya suka merayap dalam kereta, atas motor, dalam panggung wayang dan dimana-mana sahaja, punca dosa kecil dan besar anda berdua.
  5. Meringankan solat.
    Bila keluar bersama, azan berkumandang atau sudah masuk waktu solat, lelaki ini buat macam tiada apa-apa berlaku dan macam tiada apa-apa tanggungjawab. Tapi jika anda pun dua kali lima. Apa nak dikata lagi.
  6. Kedekut
    Lelaki jenis kedekut nak mampos untuk keluarkan belanja untuk anda. Anda tak mengharapkan benda yang mahal pun, cukup tudung bawal di pasar malam. Haram takde! kalau nak harapkan beg Gucci macam Rosmah tu, jangan harap lerr.. tunggu dia mati dulu, bolot harta dia kalau dia dah mampos, itu pun kalau jadi kahwin dengan dia.
  7. Lelaki bodoh.
    Lelaki bodoh ni, lelaki yang kurang cerdik dari anda. Bukan diukur anda ada degree, dia tiada. Tapi kecerdikan dari segi lain. Contoh membuat keputusan. Kalau kedai makan yang sama je yang dia bawa, pastu anda pula yang bayar. Lelaki jenis ini memang bodoh dari anda. bodoh kerana tidak pandai membuat keputusan dan bodoh dari segi lain yang difikirkan sesuai.
  8. Pengecut
    Lelaki pengecut ialah bila bergaduh tidak menjawab panggilan anda dan tidak membalas pesanan ringkas anda. Lebih bangang lagi menutup terus telefon bimbitnya. Memang dasar pengecut.
  9. Menabur janji manis
    Lelaki jenis ini habuk pun tarak! kosong.. modal air liur sahaja. Cakap tak serupa bikin. Nak bina mahligai impain laa ini la. Nak buka bisnes la, tapi duit nak makan pun takde!
  10. Lelaki berjaga malam, tidur siang.
    Lelaki kelawar jenis batman ni, memang tidak pandai menguruskan masa. Dunia terbalik, hubungan anda pun tunggang terbalik. Dimaafkan jika memang dia kena berjaga sebab kerja shift malam. Dimaksudkan disini ialah lelaki yang menghabiskan masa sepanjang malam dengan internet, tengok bola atau lepak dengan kawan-kawan sampai ke pagi, lepas tu bantai tidur sepanjang hari. Ciri lelaki tiada tanggungjawab dimasa depan.
  11. Lelaki penjahanam harta benda
    Lelaki ini suka meminjam, tidak kira apa sahaja. Harta benda itu diguna seperti hakmilik sendiri, diguna seperti harta sendiri. Bila rosak tidak reti nak repair atau ganti. Anda juga yang kena keluarkan belanja.
  12. Pemarah dan pemukul perempuan
    Lelaki jenis bangang ini suka memukul orang yang patut mereka lindungi, asal bergaduh naik tangan dan kaki kat badan perempuan.
  13. Tidak mesej, tidak telefon
    Apa kejadah lelaki jenis ini, ada awek tapi tak reti nak mesej yang harga je 1 sen atau 6 sen sahaja. Mesej pun susah, telefon apatah lagi. Lelaki jenis ini, tidak ambil berat dan pentingkan diri sendiri. Kita pula yang kena telefon dan mesejnya setiap hari. Perempuan sukakan perhatian setiap hari, kan?
  14. Tidak ambil berat.
    Bila anda ceritakan sesuatu masalah anda padanya, dia semacam tak respon atau macam robot bodoh habis bateri. Kita nak story ringankan beban. Bila story kat dia, makin tambah beban dengan sikap dia.
  15. Tidak menghargai cinta anda
    No komen, tak reti nak huraikan benda ni huhuhhu...
Ada banyak lagi ciri-ciri lelaki yang perempuan tidak suka. Itu ciri yang aku dapat pastikan melalui pengalaman. Anda tidak rugi sedikit pun jika tidak bersama dengan lelaki seperti ini. Jangan bersedih ditinggalkan atau meninggalkan lelaki keparat jenis ini.

Smile Always and Stay healthy :)

Berhati-hati Mengambil Gambar

Berhati-hati mengambil gambar kerana ada orang lain yang mengambil gambar kita. Dapat diertikan dengan berhati-hati dengan menilai orang lain sebab orang lain pun menilai kita.


Adik aku sedang mengambil gambar aku, tak sedar orang lain mengambil gambar kami. Gambar ni dimuatturun di Facebook.



Ini pula gambar yang diambil oleh adik aku seperti gambar diatas tadi. Anda pernah mengalami situasi begini tanpa dirancang? sedang mengambil gambar tanpa sedar gambar kita diambil. Dapat perspektif yang berbeza. Ada artis photograf profesional menggunakan teknik ini dalam karya mereka.


Gambar pertama tadi nampak sunyi dan tiada orang, tapi berbeza dengan yang ini. Perspektif yang berlainan, gambaran pun berubah. Sama sahaja dengan penilaian kita terhadap orang lain. Penilaian yang dibuat tak semestinya betul dan tepat 100 peratus.

Apa yang hendak aku sampaikan ialah ramai orang diluar sana terus menilai seseorang melalui satu 'pandangan' sahaja. Menilai dan terus menghukum.

Thursday, 7 June 2012

Kosong

.
.
.
.
.
Kosong
.
.
.
Najwa Latif
Lagu tema aku dalam kereta balik dan pulang kerja. Berserta lagu, "Sahabat" pun dari Najwa Latif dan Sleeq, Lagu sahabat bagus dalam menketengahkan tema kekasih sebagai sahabat susah dan senang.

Lagu ni berentak funky, betul ke funky? ntah tapi rancak dan bertenaga. Boleh download kat Youtube dengar sendiri :)

Lirik lagu Sahabat

Kau ada dikala ku suka
Dikala ku duka
setiap tangisan dan juga ketawa
Kau ada dikala ku perlu
setia menemaniku
Pegang erat tanganku bila aku jatuh

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Ku tahu ku kan selalu ada
Pada dirimu
Dan ku harap kau juga rasa begitu

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Kau lah yang selalu
Selalu menemaniku
Mendengar kisah pahit manis
Hidup ku

Kau lah yang di situ
Setia menunggu ku
Kau lah yang satu
Menjadi sahabatku

Sahabatku.

Tuesday, 5 June 2012

Yakin II

Ada kemanisan bila betul-betul yakin dengan Allah.

Suatu ketika dulu. Aku kehabisan duit. Poket kosong, makanan kat dapur kosong. Lalu aku tawakal bulat-bulat tanpa berusaha, meminjam dari sesiapa. Atau buat kerja yang mendatangkan duit segera.

Aku yakin, Allah akan bagi aku rezeki dari mana-mana pun.

Esoknya, kawan aku menghantar khidmat pesanan ringkas. Mahu datang ke rumah. Dia datang hari jumaat. Meminta Yassin untuk dibaca pada malam tu.

Aku menghulurkan Yassin padanya. Beberapa minit kemudian dia memanggil aku, katanya ada duit aku dalam Yassin yang dibacanya. RM50 ringgit, cukup untuk makan menjelang gaji. Aku pernah menyimpan duit itu dalam Yassin, Aku rasa tempat itu yang paling selamat. Bila tinggal ramai dirumah sewa.

Kebetulan kawan aku datang, kebetulan dia meminta Yassin. Kebetulan aku ada menyimpan duit dalam Yassin. Kebetulan yang sebenarnya dari Allah. Perancangan dari Allah. Bukankah Allah yang mengatur akan segalanya?

Sekarang aku tidak menyimpan dalam Yassin lagi. Aku menyimpan dalam ASB :)

Sunday, 3 June 2012

Instagram

Instagram adalah satu aplikasi Android yang semakin digilai ramai. Berjuta orang sudah memuat turun di Google Play (dulu dikenali Android Market). Maka tidak hairanlah jika aplikasi ini dibeli oleh pihak pengurusan Facebook dengan harga jutaan dolar.


Instagram merupakan aplikasi untuk mengedit gambar menjadi menarik dan nampak seperti kerja seorang yang profesional yang mahir menggunakan perisian untuk mengedit gambar seperti Photoshop dan seangkatan dengannya.


Menariknya sesiapa sahaja yang tidak tahu asas langsung dalam perisian seperti Photoshop. Dalam tempoh beberapa saat akan dapat menghasilkan gambar yang menarik.


Kelebihan Instagram yang lain ialah selepas sesuatu gambar diambil. Gambar yang diedit dalam Instagram terus boleh diupload di Facebook, di Twitter dan beberapa laman sosial yang lain.


Terdapat pelbagai seleksi kesan khas yang dapat dipilih untuk gambar yang diambil. Gambar-gambar yang penulis muat naik diblog dientry sebelum ini adalah contoh foto yang diedit menggunakan Instagram.


Selain aplikasi untuk mengedit gambar. Instagram sendiri adalah seperti satu laman perkongsian sosial yang lain. Seperti Facebook dan Blog. Jadi berhati-hati ketika mengedit sesuatu gambar. Satu dunia akan dapat melihat. Apatah lagi gambar yang agak privasi. Namun,ada pilihan untuk menukar aturan supaya audien dapat dipilih atau tukar sahaja aturan untuk disaksi oleh diri sendiri.


Jadi apa tunggu lagi, pengguna Android telefon bimbit atau tablet sila muat turun sekarang di Google Play sementara masih percuma. Saiz fail 17mb.


Nah, satu lagi foto dapur rumah aku yang diambil dengan kamera telefon bimbit diedit menggunakan Instagram. Cantik tak? kalau tak cantik, korang ambil gambar dapur korang. Sila edit di Instagram, post kat blog korang ye.

Selamat menggunakan Instagram!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sebuah Blog Lama Untuk Masa Depan

Blog ni akan jadi lama dalam jangkamasa berpuluh-puluh tahun lagi. Selagi ada internet dan khidmat blogger dari Google ni masih ada.


Kisah-kisah, gambar-gambar dalam blog ni akan jadi kisah silam dimasa depan. Penulis mati, blog ini tetap ujud dialam siber.


Blog ini akan menjadi sumber rujukan dan ingatan kepada penulis. Kepada blogger lain. Kepada sahabat, kepada orang yang berkaitan dan kepada siapa sahaja -mungkin..


Isinya mungkin biasa-biasa sahaja kepada orang lain. Tapi,menjadi luarbiasa kepada penulis dan orang yang berkenaan. Kepada seseorang yang keras hatinya yang selalu menjenguk blog ini.


Betapa masa akan merubah segalanya. Mungkin akan mengukir senyum jika nukilan ini dan isinya dibaca berpuluh tahun akan datang.


Aku yakin dendam tidak wujud lagi bila leka dengan telatah anak-anak dan cucu-cucu. Bila uban memenuhi kepala, bila wajah berkedut seribu. Bila cucu mula bertanya akan kewujudan dan asal usul blog ini.


Blog ini blog biasa, sebuah blog untuk masa depan!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Forgive When Forget

We just can forgive, when we can forget. Simple :)



Betul ke quote ni? aku selalu je masak hahaha...

Jika Rindu

Orang dulu-dulu, orang tua sebelum kita bila bercinta dan rindu, tengok bumbung rumah si buah hati pun dah terubat rindu. Perkara ini betul bukan sekadar perumpamaan kosong. Cara ini dipraktik oleh para pecinta zaman dulu-dulu. Dulu tiada telefon bimbit, tiada internet, tiada posmen. Posmen ada, tapi kalau dah sekampung kau nak pos surat buat apa lagi huhuhu...

Sekarang bila serba serbi moden, jengah sahaja Facebook. Jika orang yang dirindu ada blog, jengah aje blog tanpa gagal setiap ketika. Penafian dimulut dapat dibuat, penafian dihati, diri dan tuhan sahaja yang tahu. Betapa rindu itu menyiksa diri. Anggap sahaja blog ini seperti bumbung rumah, seperti orang dulu-dulu bila rindu.

Bumbung rumah sudah dicat baru, sudah bertukar headernya, gara-gara tidak tahu kemana dihujung minggu yang serba indah free and easy. Buka sketch up, 3D kan dia. Touch up guna Canvas. Potong guna Snipping Tool.


Tiba-tiba teringat kat awek lama aku yang seorang ni, berpisah cara baik. Dengar khabar dah dapat pasangan yang lagi bagus dan hebat dari aku, seorang doktor. Ada hikmah disebalik perpisahan, kalau masih bersama belum tentu dia bahgia. Aku edit gambar dia jadi tergedik-gedik, walau pun dia bukan perempuan yang gedik hehehe... selalu juga singgah jadi stalker kat blog dia ni senyap-senyap huhuhuhu...







Saturday, 2 June 2012

Yakin

Yakin penting untuk membuat sesuatu benda. Bercinta pun perlu keyakinan. Yakin dengan orang yang kita jatuh cinta. Yakin dengan dia kita boleh bahgia.


Kadang-kadang, sesuatu perkara yang berlaku yang buat kita trauma. Rasa yakin kita pada sesuatu perkara akan berkurangan atau hilang terus.


Trauma dan pernah sakit hati dalam percintaan, membuatkan seseorang kurang yakin pada sesuatu percintaan. Kurang yakin pada pada pasangan pasangan kita.


Bagi individu yang berulang kali trauma dan gagal dalam bercinta. Mereka akan mudah mengenali seseorang individu yang mereka dampingi. Tahu sifat-sifat dan ciri-ciri pasangan yang baru dikenali. Samada jujur atau tidak.


Sifat defensif dan survivor diri tinggi. Kekadang sifat ini menjejaskan sesuatu hubungan. Pasangan akan perasaan sifat ini dan mula tawar hati.


Kegagalan akhirnya berpunca dari diri sendiri bukan pasangan kita.


Sebenarnya yakin dengan Allah dan ketentuanNya adalah yang terbaik. Yakin setiap yang berlaku ada hikmah.


Putus cinta bukan tamat segalanya, namun bercinta adalah permulaan segalanya, suka duka. Kawin atau tidak, bermula dari bercinta. Dan ada yang tak bercinta, tapi terus kawin. Bercinta lepas kawin. Rasanya itu yang terbaik.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, 1 June 2012

Planet Zuhrah dan Seorang Makcik Tua

Aktiviti meneropong planet-planet dan cekerawarala kembali lagi di USM, selalunya di buat dipadang kawad USM. Kali ini, para peminat astronomi berpeluang meyaksikan planet Zuhrah dengan mata sendiri. Seingat aku pada tahun 2010 yang lalu berpeluang menoropong planet Marikh dan kali ini, pastinya tidak akan melepaskan peluang meneropong planet Zuhrah pula.


Planet Zuhrah

Planet Zuhrah atau dikenali sebagai Venus dalam bahasa inggeris yang bermaksud Dewa Cinta dan Kecantikan. Merupakan planet Kedua terdekat dengan matahari. Saiznya hampir sama dengan bumi, hanya berbeza kurang 650km berbanding bumi.

Pada 6 jun 2012 nanti, Planet ini akan mengorbit matahari, sejajar dengan kedudukan bumi. Matahari, Planet Zuhrah dan Bumi. Maknanya planet ini akan berada ditengah-tengah. Fenomena ini akan dapat disaksikan selama 6 jam bermula terbit matahari pada pukul 7.12 pagi sehingga 1 petang. Dalam jangka masa tersebut planet Zuhrah dan Bumi sama-sama mengorbit matahari sejajar dan sebaris.

Dipadang kawad USM nanti teleskop akan disediakan oleh Kelab Astronomi USM. Teleskop beberepa biji, namun peminat yang ramai akan beratur untuk menyaksikan planet nanti. Semasa beratur hendak meneropong planet Marikh dulu, ada seorang makcik seorang peminat astronomi veteran sedang menggunakan teleskop.

Makcik tu dengan asyik meneropong, namun yang menggelikan hati aku. Dia guna teleskop terbalik, jadi rasanya tidak nampak apa-apa sehingga ada seorang kakitangan membantu. Terdapat buku terkenal sempena nama planet ini bertajuk Men are from Mars, women are from venus.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...